PUNJENA POGAČA KOJA SE NE MESI: Mekana je kao duša, a gotova za tili čas

Donosimo vam najbolji recept za punjenu pogaču koja se ne mesi.

Recepti
PUNJENA POGAČA KOJA SE NE MESI: Mekana je kao duša, a gotova za tili čas
Foto: Printscreen Youtube/ Domaći recepti

Sastojci za testo:

  • 200 ml toplog mleka
  • 1 kašika šećera
  • 5 gr suvog kvasca
  • 1 celo jaje
  • 4 kašike ulja
  • 1 kašičica soli
  • 360 g mekog brašna

Nadev ( može da bude po želji, sir je obavezan i to ovaj feta, koji može biti menjan sitnim sirom, ali on vezuje celu smesu, ostali sastojci poput šunke i kulena ni ne moraju da budu tu, al je ukus lepši)

  • 150 g feta sira
  • 150 g bilo kojeg tvrdog sira
  • 150 g šunke
  • 50 g kulena
  • 1 kašičica peršuna
  • 1 kašičica origana
  • Još: 1 žumance

Priprema:

  • U toplo mleko dodati šećer i kvasac, pa promešati.
  • Dodati zatim jaje i ulje i opet žicom promešati.
  • Istresti zatim svo brašno i polako mešati.
  • Kada malo promešate dodati so i nastaviti mešanje.
  • Masa je gusta ali lepljiva i tako treba i da bude.
  • Kada su se sastojci lepo ujednačili, tako mekano i lepljivo ostaviti da odstoji 40 minuta.
  • Za to vreme spremiti sastojke za nadev.
  • Spojiti ih sve u jednu veću činiju i izmešati.
  • Odvojiti 2 – 3 kašike nadeva koji ćemo kasnije koristiti.
  • Posle 40 minuta uz pomoć malo brašna testo samo blago premesiti i oblikovati loptu.
  • Razvući rukama, veoma je lako jer je tasto mekano, u krug prečnika pleha, nekih 28 – 30 cm.
  • Uzeti sad ovaj veći deo nadeva i oblikovati ga uzmedju dlanova u lotu. To radite tako što uzmete prvo pola nadeva i stisnete dlanovima, pa onda polako ostatak dodajete i stiskate.
  • Staviti loptu na srednu testa, pa podići ivice testa oko lopte.
  • Pazite da donji deo bude uz nadev, a da nema “lufta” izmedju, da kada budete pritiskali testo, da ga ravnate ne ostanu delovi pogače gde neće proći nadev i taj kraj bude suv. Ništa komplikovano, samo podignite ivice kao u videu uz kuglu, da iznad kugle se svi spoje i to je to.
  • Spojiti gornje delove stiskajući. Lako i lepo će se zatvoriti, opet, jer je testo mekano.
  • Pospite sa malo brašna ispod testa i po testu, pa lagano rukama pritiskajte i ravnajte nazad u pogaču.
  • To se lako radi, samo polako to radite, krenite od sredine ka ivicama i polako stiskajte.
  • Kada opet dobijete oblik pogače debljine nekih 2 cm prebacite je u podmazan pleh.
  • Premažite umućenim žumancetom, pa pospite onaj nadev što ste ranije ostavili.
  • Sada punjenu pogaču ostavljamo da odstoji 10 minuta, pa palimo rernu da se zagreje na 200 stepeni.
  • Stavimo u zagrejanu rernu da se peče izmedju 30 i 40 minuta. To ne mogu u minut tačno da vam kažem jer sve zavisi od vaše rerne. Kada ovako lepo porumeni odgore ona je gotova.
  • Može odmah da se posluži.

(Stil/ domacirecepti.net)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs