Tokom zimskih dana, mnoge domaćice vole da razmaze svoje ukućane svežim, tek pečenim hlebom. Sve češće se vraćaju receptu za tain, hleb srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata, koji ne samo da je ukusan, već je i veoma zdrav jer ne sadrži aditive i može dugo da stoji.
Priprema taina nije zahtevna - slično kao i za svaki drugi hleb, ali zahteva malo više strpljenja do trenutka kada se stavi u rernu.
Sastojci:
- 2 čaše raženog brašna
- 1 čaša belog brašna
- 2 kafene kašičice soli
- četvrtina kafene kašičice suvog kvasca
- jedna i po čaša vode
Uputstvo:
Pomešajte brašno, so i kvasac, dodajte vodu i dobro promešajte da biste napravili testo. Dok mesite testo, primetićete da se postepeno zgušnjava.
Ostavite testo da odstoji 12 sati u posudi prekrivenoj providnom folijom, zatim ga ponovo promešajte i ostavite da odstoji još 12 sati. Na površini testa trebalo bi da se pojave mehurići vazduha, što znači da je spremno za dalju pripremu.
Na radnu površinu stavite malo brašna, izvadite testo iz posude, preklopite ga kao pismo, a zatim ga prekrijte folijom. Ostavite da odstoji još dva sata.
Dobro zagrejte posudu u kojoj ćete peći hleb, stavite testo u posudu i poklopite je. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 230 do 250 stepeni oko pola sata. Nakon pola sata, pažljivo izvadite posudu iz rerne, skinite poklopac (ili foliju) i vratite tain u rernu da se peče još 20 minuta.
Hleb je gotov kad korica postane tamna. Ako se površina hleba ispukne - to je u redu, čak se kaže da je to znak dobrog taina, jer korica puca dok se hleb hladi.
Stil/Ona