GABON TORTA, MOST KOJI SPAJA TRADICIJU SA MODERNIM: Intenzivan ukus čokolade ove kremaste poslastice zarobiće vam čula

Torta koja nosi u sebi dah Afrike, Crni kontinent poznat po tamnoj čokoladi oslikava se u ovoj poslastici koja pruža jedinstven i neponovljiv ukus

Recepti
GABON TORTA, MOST KOJI SPAJA TRADICIJU SA MODERNIM: Intenzivan ukus čokolade ove kremaste poslastice zarobiće vam čula
Foto: Shuterstock

Gabon torta predstavlja pravu poslasticu za sve ljubitelje intenzivnih čokoladnih ukusa. Ova bogata, kremasta torta, svojim slojevima i teksturom obećava intezitet i senzualnost ukusa.

Torta je prava poslastica za ljubitelje tradicionalnih recepata, sa lešnicima koji joj dodaju posebnu notu i teksturu. Postoje različite varijacije u pripremi, pa tako neki recepti uključuju orahe, ali je njena suština uvek ista, ovu tortu još nazivaju i mlađom sestrom reforma torte.

Ako vam se dopada ideja o uživanju u starinskoj poslastici koja odzvanja notama prošlosti i pruža snažan čokoladni šmek uz prisustvo lešnika, Gabon torta je pravi izbor za vas. Neka bude vaša slatka avantura, most koji spaja tradiciju sa modernim uživanjem u desertima.

Čokolada, Topljena čokolada
foto: Shutterstock

Vreme pripreme: 80 minuta

Sastojci:

Za fil:

  • 15 žumanaca
  • 350 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 300 g čokolade za kuvanje
  • 250 g putera

Za kore:

  • 15 belanaca
  • 300 g šećera
  • 300 g pečenih pa samlevenih lešnika
  • 3 kašike brašna
  • 3 kašike fila koji ste napravili

Priprema:

  1. Za fil umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, pa tu smesu kuvajte na pari dok se ne zgusne.
  2. Dodajte otopljenu čokoladu uz stalno mešanje.
  3. Dobijeni krem ohladite i pomešajte s umućenim puterom.
  4. Za jednu koru umutite 5 belanaca u čvrst sneg.
  5. Dodajte 100 g šećera i mutite mikserom.
  6. Lagano umešajte 100 g lešnika, 1 kašiku brašna i 1 kašiku pripremljenog fila.
  7. Smesu za koru pecite u okrugokm kalupu od 24 cm, 18 minuta na 180 °C. Isti postupak primenite za još dve kore, dakle imaćete ukupno tri.
  8. Ređajte koru pa fil dok ne utrošite sav materijal a završite filom.
  9. Stavite da se ohladi i na kraju ukrasite po želji šlagom, čokoladom ili čokoladnim ganašom.
lešnik, lešnici
foto: Shuterstock

Iako na prvi pogled ne deluje kremasto, Gabon torta oduševljava svojom sočnošću i bogatim ukusom. Savršena je za one koji cene gustu i punu teksturu svakog zalogaja. Prijatno.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs