Čokoladna torta bez brašna od samo 6 sastojaka sjedinjenih u spektakularnom ukusu. Ovaj kolač je malčice gorak, zbog tamnke čokolade, idealan je za one koji ne preferiraju preslatke poslastice, a ostaje ukusan i sočan danima.
Sastojci:
- 300 g crne čokolade za kuvanje
- 60 ml punomasnog mleka (taman toliko da omekša čokolada)
- 120 g neslanog putera, isečenog na male komadiće
- 8 jaja
- 180 g šećera
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa.
- U kalup prečnika 25 ili 28 cm stavite pek-papir ili kalup namažite puterom i pobrašnjavite da se kolač ne bi zalepio. Ako vam smeta brašno, možete posuti kakao prah.
- Čokoladu iseckanu na kockice istopite na pari uz dodatak mleka, pa dodajte puter i mešajte dok ne postane gladak krem.
- Posebno umutite žumanca a posebno šećer i belanca u čvrst sneg
- Umućena belanca nežno umešajte u smesu od čokolade i žumanca.
- Sipajte testo za tortu u pripremljenu posudu i pecite 30 minuta pa isključite rernu.
- Otvorite vrata rerne i ostavite tortu unutra oko 10 minuta. Ovaj postupak je preventivna mera koja pomaže da kora kolača ne popuca.
- Izvadite tortu iz rerne i ostavite da se ohladi oko 10 minuta pre nego što je izvadite iz kalupa.
- Pospite šećerom u prahu i poslužite sa šlagom i sladoledom od vanile.
Prijatno!
Bonus video: