LISNATA SUKANA POGAČA SA ZLATARA: Svako ko je proba, ne može da prestane jesti, jer malo je reći da je ukus FENOMENALAN

Recept za lisnatu sukanu pogaču sa Zlatara odmah zapišite, jer čim je budete probali, postaće omiljena u vašem domu.

Recepti
Autor:
LISNATA SUKANA POGAČA SA ZLATARA: Svako ko je proba, ne može da prestane jesti, jer malo je reći da je ukus FENOMENALAN
Sukana lisnata pogača sa Zlatara, Foto: Printscreen Youtube - Aurora recepti

Lisnata sukana pogača sa Zlatara napravljena po tradicionalnom receptu je, sigurni smo, jedna od najlepših! Zato, ako niste do sada, obavezno je probajte - pravi se jednostavno, dok je ukus prosto neodoljiv. Bićete oduševljeni, a svako ko je bude probao tražiće vam recept!

Za testo:

  • 600g brašna
  • 8g suvog kvasca ili (30g svežeg)
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje
  • oko 450ml vode
Pogača sa Zlatara
foto: Printscreen Youtube / Aurora Recepti

Fil ( za premazivanje):

  • 200g putera
  • 100g rendanog sira
  • 3-4kašike pavlake ili kiselog mleka

Priprema:

U vanglicu staviti brašno. Napraviti na sredini brašna udubljenje i tu dodati kašičicu šećera, izmrviti kvasac, sipati 100 ml tople vode (od 350 ml), prekriti vanglicu kuhinjskom krpom i ostaviti pet minuta. U nadošli kvasac dodati jaje, so i zamesiti testo sa ostatkom tople vode. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i uz dodatak vrlo malo brašna ga umesiti. Testo odmah podeliti na četiri jednaka dela. Od svakog dela oblikovati jufku. Jufke poređati u neku posudu posutu brašnom, prekriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti 10 minuta da se testo odmori.

Pogača sa Zlatara
foto: Printscreen Youtube - Aurora recepti

Za to vreme pripremiti smesu za premazivanje testa. Omekšali maslac staviti u odgovarajuću posudu, dodati kiselu pavlaku i viljuškom dobro sjediniti. Zatim ubaciti izrendani sir i dobro viljuškom umutiti.

Uzeti prvu jufku i staviti je na pobrašnjenu podlogu. Preko jufke posuti malo brašna. Zatim je oklagijom razviti (sukati), uz stalno posipanje kore i radnog dela brašnom, koliko god možete tanje. Premazati celu koru pripremljenom smesom za premazivanje (u daljem tekstu premaz).

Sada, testo od sebe prebaciti do polovine razvijene kore - premazati je premazom - suprotnu stranu prebaciti preko premazati je. Levu stranu saviti do pola - premazati premazom - desnu stranu prebaciti preko (ona se ne premazuje). Isti postupak ponoviti i sa ostale tri jufke, tako da dobijamo četiri ispresavijena testa.

Tepsiju veličine 33 cm premazati maslacem ili staviti pek papir. Uzeti prvo savijeno testo, staviti ga na pobrašnjenu podlogu i rukama ga pritiskati i širiti do veličine tepsije. Prebaciti koru u tepsiju i još je malo rukama ispretiskati do ivica tepsije. Koru premazati sa premazom - razvucite rukama i drugu koru, staviti je preko prve i ivice izvući do stranica tepsije. I nju premazati premazom. Isti postupak ponoviti i sa ostale dve kore. Zadnju koru malo ušuškati sa strane, prekriti tepsiju kuhinjskom krpom i ostaviti testo da naraste 30 minuta.

Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni.

Peći pogaču na 200°C (392°F) prvih 30 minuta, zatim smanjiti na 180°C (356°F) i peći još 15 minuta. Ako je potrebno, pri kraju pečenja prekriti je aluminijumskom folijom da ne izgori.

Pečenu pogaču prebaciti na rešetku za hleb i ostaviti da se malo prohladi, pa je prebaciti na kuhinjsku krpu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs