RECEPT ZA SLATKI HLEB BEZ KOJEG ITALIJANI NE MOGU DA ZAMISLE BOŽIĆ: Njegov izvanredan ukus je nadaleko poznat i omiljen

Vazdušastoj teksturi i bogatom ukusu niko ne može da kaže ne!

Recepti
09:49h Autor:
RECEPT ZA SLATKI HLEB BEZ KOJEG ITALIJANI NE MOGU DA ZAMISLE BOŽIĆ: Njegov izvanredan ukus je nadaleko poznat i omiljen
Panetone, Foto: Shutterstock

Panetone je čuveni slatki hleb sa sušenim voćem koji se poteko iz Milana, a potom je neodoljivim ukusom osvojio ceo svet! Obavezna je deo božićne trpeze u Italiji, a može se praviti u raznim varijantama. Veliki sladokusci ga, čak, jedu sa topljenom čokoladom ili kremom.

Sastojci:

Za voćni nadev

  • 300 grama mešanog sušenog voća po želji (suvo grožđe, marelica, šljiva, brusnica)
  • 100 grama kandirane limunove ili narandžine korice
  • 6 kašika ruma (ili omiljenog voćnog soka)
Panetone
foto: Shutterstock

Sastojci za hleb:

  • 6 velikih jaja
  • 480 grama oštrog brašna
  • 250 grama putera
  • 180 ml mleka
  • 50 grama šećera
  • 30 grama badema
  • 1 i ½ kašika suvog kvasca

Priprema:

Veče pre pripreme iseckajte sušeno voće i kandirani citrus na manje komadiće, stavite u jednu činijui prelijte alkoholnim ili bezalkoholnim pićem po želji. Dobro promešajte, pokrijte krpom i ostavite da se ukusi sjedine na sobnoj temperaturi preko noći.

Za hleb: zagrejte 150 ml mleka i pustite da dosegne mlaku temperaturu. Tada ubacite šećer i suvi kvasac, dobro promešajte i pustite da se kvasac aktivira oko 5 minuta.

Panetone
foto: Shutterstock

U mikser stavite brašno i pripremljeni kvasac pa mutite s nastavkom za izradu testa da se sastojci povežu. Dodajte pet jaja i nastavite da mutite dok ne dobijete jednoličnu, ali ljepljivo testo.

Malo po malo testu dodajte 250 grama omekšanog, ali hladnog putera iseckanog na manje kockice. Mutite mikserom dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu.

Prebacite smesu u namašćenu posudu, čvrsto prekrijte folijom i stavite u frižider preko noći. Sporo dizanje testa jamči laganu i prozračniju teksturu, tvrde stručnjaci. Drugi dan na pobrašnjenoj podlozi razvucite testo u pravougaonik. Ocedite voćni nadev od tečnosi u kojoj se marinirao pa polovinu položite na razvučeno testo. Preklopite testo pa ponovo razvucite u pravougaonik. Ponovite postupak s ostatkom voća.

Grbavo testo s kandiranim i sušenim voćem oblikujte u kuglu.

Namastite okrugli visoki kalup za pečenje panetonea, obložite ga papirom, pa u njega stavite testo. Na vrh testa utisnite bademe, prebacite krpu preko svega i stavite hleb da se diže 2 do 3 sata na toplom mestu.

Dizano testo premažite s mešavinom preostalog mleka (30 ml) i jednog jaja. Stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 Celzijevih stepeni oko 20 minuta. Nakon toga spustite temperaturu na 150 i pecite još 40 minuta. Štapićem za ražnjić proverite da li je testo pečeno do kraja.

Hleb pre služenja mora biti dobro osušen!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs