U Hercegovini nije mogao da se zamisli bez tradicionalnog jela od ječma i piletine. Zove se ćešket ili kešket, a ima veoma specifičan ukus koji morate probati.
Osnovni sastojci ćešketa su:
- ječam (može i pšenica)
- kokošije meso
Ako ste se odlučili da spremite ovo jelo, najbolje je da u prodavnici kupite geršlo i po mogućnosti domaću piletinu.
Priprema:
Celo pile isečeno na komade stavite u lonac do vrha napunjen vodom. Pustite da sve provri pa onda smanjite na nižu temperaturu i pustite da se krčka dva do tri sata.
Pile mora da se kuva toliko dok se kosti same ne odvoje od mesa. Tada iz smese pažljivo izvadite svaku košćicu, kao i noge, a onda smesi dodajte geršlu ili žito koje ste predhodno oprali i to oko 400 grama.
Pustite da se smesa kuva na laganoj vatri toliko dugo dok se pšenica skroz ne raskuva a piletina bukvalno istopi i ukrčka.
U posebnu činiju rastopite 200g putera pa ga lagano izmešajte sa ćešketom. Neko voli da stavi i komade slanine koja će se raskuvati sa piletinom.
Posluživanje:
Ćešket se sipa u činije, a tek onda se doda so po ukusu kao i biber. Svakoj činiji se doda kašika domaćeg kajmaka ili pavlake.
Savet plus: Najbolje bi bilo da se umesto pileta kuva kokoška i da se doda domaća slanina. Pošto je nama u gradu dostupno pile, to smo napisali u receptu.
Ne zaboravite da tokom kuvanja, ćešket što češće mešate i to drvenom varjačom.
Jelo može dugo da stoji u frižideru, a po potrebi se dosoljava svima posebno.