Iako torte koje se peku u rerni je gotovo nemoguće zamisliti bez brašna, ova čokoladna torta oduševit će sve ljubitelje čokolade već na prvi zalogaj. Pravi se od osnovnih sastojaka za kolače i torte, a odlično se slaže uz različite napitke.
Sastojci:
- 150 grama maslaca
- šest jaja
- 300 grama tamne čokolade
- 200 grama šećera
- 30 grama kakaa
- jedna kašičica soli
- po želji ekstrakt vanilije ili ruma
Priprema:
Prvo zagrejte rernu na 180 stepeni. Zatim podmažite ili obložite kalup za tortu od 24 centimetra papirom za pečenje. U činiji pažljivo otopite čokoladu i puter na laganoj vatri. Kada se sastojci sjedine, sklonite ih sa šporeta.
Zatim odvojite žumanca od belanaca u dve veće činije. U žumanca dodati kakao, so, 100 grama šećera i željeni ekstrakt. Umutiti sastojke mikserom, pa dodati mešavinu čokolade i putera i ponovo umutiti.
U drugoj posudi umutiti mikserom takozvani sneg od belanaca, postepeno dodavajući ostatak šećera. Kada ste od belanaca dobili čvrst sneg, pažljivo ga prebacite u smesu sa ostalim sastojcima i lagano mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu, navodi "Klix"
Gotovu smesu sipajte u kalup i pecite oko 30 minuta na 180 stepeni. Kada površina torte dobije koricu, čačkalicom proverite da li je kolač pečen. Ako je čačkalica suva i čista nakon provere, vaš kolač je spreman za posluženje!
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.