3 NAJBOLJA POSNA DORUČKA: Možete da ih "vrtite" sve do BOŽIĆA, a spremaju se veoma BRZO I LAKO

Donosimo vam idjeu i recepte za 3 najbolja posna doručka, koje možete da vrtite sve do Božića.

Recepti
3 NAJBOLJA POSNA DORUČKA: Možete da ih "vrtite" sve do BOŽIĆA, a spremaju se veoma BRZO I LAKO
Foto: Shutterstock

Doručak je najvažniji obrok u toku dana, a za vreme posta, mnogi ga izbegavaju, jer nemaju ideju šta za spremanje. Na Božićni post na vodi se, odnosno strogo, posti samo sredom i petkom, dok su ponedeljkom, utorkom i četvrtkom ulje i vino dozvoljeni, a subotom i nedeljom se jede i riba.

Za dane kada postite na ulju lakše je planirati obroke, a mi vam predstavljamo tri fenomenalne ideje za doručak (ili večeru) koji se pravi brzo, a ukus je fantastičan.

Palenta

Palenta je neverovatno jednostavna za pripremu. Obično se priprema u razmeri 4 : 1 (4dl vode na 100g palente). U šerpicu sipajte vodu i zagrejte je do ključanja. Vodu možete posoliti po ukusu i sipati malo ulja (ukoliko postite na ulju). U ključalu vodu zatim dodajte palentu. Ovo jelo od kuvanog kukuruznog brašna možete kombinovati sa biljnim sirom, grilovanim ili dinstanim povrćem ili grilovanim pečurkama.

palenta
foto: Shutterstock

Pita sa pečurkama

  • 500 g kora za pitu
  • 400 g šampinjona ili drugih pečuraka
  • 2 manja praziluka
  • ili 1 praziluk i 3 struka mladog crnog luka
  • po želji nekoliko listova sremuša
  • ili 2 čena belog luka
  • 150 ml ulja
  • 400 ml kisele vode 150 g brašna
  • 150 g pšeničnog griza
  • kesica praška za pecivo
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica bibera

Priprema:

Pita sa pečurkama
foto: Printscreen Youtube/ Lako je Kuvati

Iseckati praziluk i luk na kockice i staviteti da se dinsta, pa nakon 5 minuta dodati šampinjone isečene na listiće i dinstati sve zajedno oko 10 minuta. Dodati biber, so, beli luk i sremuš.

Drugi fil: Pomešati brašno, griz, prašak za pecivo i so. Dodati gaziranu vodu i 70 ml ulja. Promešati ručno, a zatim i mikserom.

Preko prve i druge kore premazati fil od griza (po 2 kašike na svaku koru), a preko treće fil sa pečurkama. Preko četvrte i pete kore ponovo premazati fil sa grizom. Preko šeste kore sipati fil od pečuraka. Preklopiti krajeve ka unutra, pa uviti u rolat. Iseći na kocke, pa ređati na pleh. Premazati pitu preostalim filom od griza i posuti susamom, pa peći oko 40 minuta.

Obrok salate

tuna salata, salata
foto: Shuterstock

Sa sastojcima posnih obrok salata zaista možete eksperimentisati do mile volje. U zavisnosti od toga da li postite na vodi, ulju ili ribi, najzdravije namirnice možete kombinovati po sopstvenom ukusu. Najbolje recepte za posne salate možete pronaći OVDE.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Bonus video: Otac Gligorije: "DA LI JE VERSKI, ILI ZVERSKI?" Kako slaviti POSNU SLAVU i da li je greh na posnoj slavi izneti praseće pečenje?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs