Pljeskavice spadaju među omiljene brze a zasitne obroke na našim prostorima, ali da biste pojeli savršenu "pljesku", ne morate da idete na kioske brze hrane ili u restorane, možete ih napraviti i kod kuće!
Predstavljamo vam osnovni recept za pljeskavice, uz koji ćete napraviti ručak poput leskovačkih majstora, kao i nekoliko saveta za pripremu koji su ključni da biste dobili onaj savršeni ukus koji toliko volite!
Kao prvo, meso može da bude mešano, ali i ne mora, može biti čisto svinjsko ili čisto juneće, a ono što daje onaj savršeni šmek jeste luk.
Luka mora biti dovoljno, ali nikako previše, da se ne bi samo on osećao. Veoma je važna i prava količina soli, vegete, bibera i mlevene paprike, a sve ćete povezati pomoću jajeta i prezli.
Evo i recepta sa sastojcima i preciznim uputstvima za pripremu:
Sastojci: 700 grama mlevenog mesa, 1 srednja glavica crnog luka, 1 jaje, 3 kašike prezli, so, biber, vegeta, mlevena paprika.
Priprema: Mleveno meso sipajte u posudu, pa napravite malo udubljenje, pa u to udubljenje dodajte jedno jaje, prezle, začine i crni luk koji ste prethodno izrendali ili izgnječili. Umesite smesu rukom, pa dlanove namažite uljem i kidajte loptice.
Loptice blago pritiskajte tako da se formira oblik pljeskavice debljine oko 5 milimetara. Pljeskavice složite na tanjir, pokrijte folijom i odložite u frižider najmanje na pola sata, kako bi se sastojci povezali, piše Telegraf.
Napomena: Oblikovane pljeskavice ne treba da stoje u frižideru duže od 24 sata.
Najbolji način za pečenje jeste roštilj, jer aromu dima ništa ne može da zameni, ali odličan izbor je i pečenje u rerni i na gril tiganju.
Bonus video