TRADICIONALNI RECEPT ZA ŠNENOKLE: Starinska poslatica koju još nazivaju i PRADIŽOT a evo u čemu je minimalna razlika

Nekada se priprema ovog deserta učila u školama na predmetu domaćinstvo i zbog toga je idealan i za početnike, krajnje je jednostavan a izuzetno ukusan.

Recepti
Autor:
TRADICIONALNI RECEPT ZA ŠNENOKLE: Starinska poslatica koju još nazivaju i PRADIŽOT a evo u čemu je minimalna razlika
Tradicionalni recept za šnenokle., Foto: printscreen/youtube/Home Made Recipes

Razlika između šnenokli i paradižota je samo u načinu njihovog serviranja. Kod šnenokli se oblačići od belanaca prelivaju žumancima dok je kod paradižota identičan postupak samo se dodaju keks i rendana čokolada.

Sve je stvar ukusa pa poslužite ovoj desert onako kako vi najviše volite.

Sastojci:

  • 1 litar mleka
  • 6 celih jaja
  • 4 kašike kristal šećera
  • 40 grama vanilin šećera (4 kesice)
  • 2 ravne kašike mekog brašna

Dodatak za paradižot:

  • keks
  • rendana čokolada

Priprema:

Mutite mikserom belanca dok ne dobijete čvrstu smesu. U duboku šerpu sipajte mleko i dodajte ekstrat vanile i grejte dok ne provri. Kada mleko provri, temperaturu smanjite na najmanje, a zatim kašikom vadite umućena belanca i pažljivo ih spuštajte u vrelo mleko.

Šnenokle kuvajte po 1,5 minut sa svake strane, a zatim ih izvadite iz mleka i poređajte u činiju.

Žumanca umutite sa šećerom. U tu smesu dodajte gustin ili brašno i 2 kašike mleka u kome ste kuvali šnenokle. Sve dobro promešajte. Mleko u kome ste kuvali šnenokle stavite opet da vri, pa temperaturu smanjite.

Lagano dodajte smesu sa žumancima, neprestamo mešajući i sva zajedno kuvajte dok se ne zgusne. Kada se smesa zgusne, skinite je sa ringle i ostavite da se malo ohladi. Kada preliv bude prohlađen, prelijte njime šnenokle. Kolač dobro ohladiti u frižideru pa poslužiti.

Možete ga servirati na dosta različitih načina a osim keksa i čokolade lepo se uklapa i sa prelivom od karamele i listićima badema.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs