Pored baklave, nema lepšeg slatkiša od tufahija koje morate da spremite po ovom jednostavnom receptu.
Potrebno je:
- 8 jabuka srednje veličine (oko 1,5 kg)
- 200 g šećera
- 80 g oraha
- 1 belance
- 1 limun
- 1 l vode
- 2 Vanilin šećera
Priprema: Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte. Jabuke stavite u ključalu vodu u kojoj ste prethodno dodali 50 g šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok. Kuvane jabuke izvadite, a u istu vodu stavite preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuva, procedite ga i ostavite neka se ohladi.
Kuvane jabuke koje ste napunili mešavinom umućenog belanjca i mlevenih oraha i vanilin šećera u tepsiju i pecite 15 minuta na 180°C. Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom.