ZABORAVLJENI BOSANSKI SLATKIŠ: Tufahije su savršeno letnje slatko zadovoljstvo koje je bojle od sladoleda 100 puta

Bake su rado spremale tufahije, a mi skoro i da ne znamo kojeg su ukusa.

Recepti
13:33h Autor:
ZABORAVLJENI BOSANSKI SLATKIŠ: Tufahije su savršeno letnje slatko zadovoljstvo koje je bojle od sladoleda 100 puta
Tufahije, Foto: Stil

Pored baklave, nema lepšeg slatkiša od tufahija koje morate da spremite po ovom jednostavnom receptu.

Potrebno je:

  • 8 jabuka srednje veličine (oko 1,5 kg)
  • 200 g šećera
  • 80 g oraha
  • 1 belance
  • 1 limun
  • 1 l vode
  • 2 Vanilin šećera

Priprema: Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte. Jabuke stavite u ključalu vodu u kojoj ste prethodno dodali 50 g šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok. Kuvane jabuke izvadite, a u istu vodu stavite preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuva, procedite ga i ostavite neka se ohladi.

Kuvane jabuke koje ste napunili mešavinom umućenog belanjca i mlevenih oraha i vanilin šećera u tepsiju i pecite 15 minuta na 180°C. Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom.

tufahije
foto: Letina kuhinja
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs