Satarš je omiljeno jelo gotovo svima tokom visokih temperatura, jer sadrži puno povrća i osvežava. Osim toga, retko ko može da odolovi takvom ukusu, a odlično se kombinuje i sa bilo kojom vrstom mesa.
Sastojci:
- 2 veća crvena luka
- 4 žute paprike
- 4 zelene paprike
- 6 paradajza
- suncokretovo ulje za prženje
- so
- biber
Priprema:
Prvo treba pripremiti paradajze da im kasnije lakše ogulimo kožicu. U veću posudu na šporetu staviti vodu da proključa. Za to vreme paradajzu zaseći kožicu na četiri jednaka dela.
Kada voda proključa maknuti je sa strane, te u nju oprezno staviti paradajz. Ostaviti ih u vodi dok se drugo povrće čisti i seče.
Oguliti oba crvena luka pa ih narezati na režnjeve. Zatim žutim opranim paprikama ukloniti semenke, pa ih iseckati na trakice. Na isti način pripremiti i zelene paprike.
Zatim izvaditi paradajze iz vode te im ukloniti kožicu i naseći na kockice. U veću posudu sipati ulje za prženje i pustiti ga da se zagreje. Staviti luk i pržiti ga 10-ak minuta na srednje jakoj vatri uz mešanje.
Potom ubaciti žutu, pa zelenu papriku. Dobro izmešati, poklopiti i pustiti da krčka 15 minuta. U posudu sipati naseckani paradajz, pa uz povremeno mešanje pustiti da kuva oko 30 minuta. Za to vreme voda u satarašu će se redukovati. Pred kraj kuvanja posoliti i pobiberiti po ukusu i kuvati još 5 minuta.
Prijatno!