Ovo je jedan od divnih domaćih sezonskih kolača kojem niko ne može odoliti:
Sastojci:
- 1,5kg jabuka
- 100g grožđica potopljenih u rum
- 19 kašika šećera
- 2 kašičice cimeta
- 50g putera
- 5 jaja
- 1dl mleka
- 1dl ulja
- 8 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2dl vode
- 2 šlag pena
- orasi
Priprema: Jabuke oljuštite i isecite na krupnije komade pa poređajte po dnu tepsije. Po njima pospite u rum natopljeno suvo grožđe, a potom i nekliko kašika šećera. Pecite u rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 40 minuta. Dok se jabuke peku, napravite biskvit. Umutite belanca i šećer, a onda dodajte cimet, puter, mleko, ulje, brašno, prašak za pecivo i žumance. Preko ispečenih jabuka prelijte smesu za biskvit. Pecite još 20 minuta. Umutite šlag od šlag pene i vode.
Ispečen kolač izvadite iz rerne pa ga "istresite" na tacnu, tako da sada jabuke dođu kao gornji sloj. Preko kolača stavite šlag, a potom i seckane orahe.