Za domaću pileću paštetu vam ne treba mnogo vremena za pripremu, a ovaj recept će posebno oduševiti najmlađe koji za doručak najčešće biraju razne mazalice. Ukoliko je pripremite na ovaj način bićete sigurni da će pojesti zdrav obrok bez aditiva i konzervansa. Poslužite je uz prepečeni tost ili domaći hleb.
Sastojci:
- 1 kg pilećih bataka sa karabatkom
- 1 glavica luka
- 125 g putera
- 2 + 1 kašičice soli
- 1/3 kašičice bibera
- 150-200 ml pilećeg bujona
Priprema:
U šerpu staviti batake i luk, naliti sa 2 litra vode, dodati 2 kašičice soli, kuvati do vrenja, pa na srednjoj vatri, poklopljeno, onoliko dugo koliko je potrebno da meso maltene spadne sa kostiju (oko 1.5 h). U vodu se može dodati i neka zelen (šargarepa, koren peršuna, koren celera) a i ne mora ništa.
Luk odstraniti, a batake, čim se prohlade dovoljno da se sa njima može raditi rukama, odvojiti od kostiju i hrskavice. Kožu možete i ne morate ostaviti, ja sam ostavila. Od jednog kilograma sirovih bataka bi trebalo da se dobije nešto više od 500 g mesa bez kostiju. Ubaciti meso u blender, dodati otopljeni puter, 1 ravnu kašičicu soli, 1/3 kašilice bibera i 150-200 ml supe od bataka. Izblendirati u glatku kašu, koja će u ovom stanju biti relativno meka. Probati, dodati soli i bibera ako treba, prebaciti u posudu sa poklopcem i ostaviti u frižideru da se stegne.
(Stil/Proverenirecepti.com)