Gotovo da ne postoji osoba u Srbiji koja nikad nije probala ili pravila prženice. Rado viđen su gost na trpezama širom naše zemlje a zaista se jednostavno i brzo pripremaju.
Postoje desetine načina pripreme a evo kako do savršenih prženica koje su hrskave na ivicama, a nežne i mekane u sredini. Ne treba da budu previše masne, ali ni suve, a takođe nije dozvoljeno da budu pregorele ili nedovoljno pečene. Sasvim sigurno vam nikada nije pošlo za rukom da dobijete baš takve - bez ijednog navedenog kiksa, prenosi Žena.rs
Stvar je samo u pažljivoj pripremi, strpljenju i trikovima iskusnih majstora, koje vam sada i donosimo. Dakle, ako su va prženice gnjecave, pregorele ili pak "žive", evo najčeščih grešaka prilikom pripreme:
Sečete hleb isuviše tanko
Ukoliko su kriške hleba suviše tanke, hleb može lako da se raspadne jer je smesa od jaja "teška". Kriške bi trebalo da budu debele oko santimetar i po.
Koristite svež hleb
Uvek je bolje koristiti hleb koji je odstojao bar jedan dan.
Pržite ih na maslacu
Maslac gori na visokim temperaturama, pa je daleko bolje ipak koristiti biljno ulje ili mast.
Ne koristite mleko
Ovzirom da ovo kod nas nije uobičajena praksa, prženice ipak budu mnogo ukusnije kada se u smesu sa jajima doda i mleko, i to punomasno!
Stavljate previše jaja
Neka okvirna formula za pripremu smese od jaje jeste da na dve kriške hleba treba iskoristiti četvrtinu šoljice mleka i jedno jaje.
Zaboravljate začine
Prstohvat kima, bibera ili malo parmezana u smesi učiniće obične prženice "remek delom", a ako volite slatku varijantu neka to budu cimet, vanila ili šećer u prahu.
Nestrpljivi ste
Ulje mora da bude vruće kako prženice ne bi upile previše masnoće. Pecite ih na srednje jakoj vatri po nekoliko minuta sa svake strane.