Spanać predstavlja “superhranu” zbog svojih brojnih hranljivih materija. Obezbeđuje telu proteine, gvožđe, vitamine i minerale.
Da biste očuvali što više zdravih sastojaka u spanaću, potrebno je da ga što kraće termički obrađujete, a naročito da ga ne izlažete visokoj temperaturi.

Najjednostavniji način za pripremu spanaća jeste blanširanje. To podrazumeva da ga na kratno ubacite u ključalu, blago posoljenu, vodu - biće dovoljno par minuta. Promešajte par puta i odmah procedite. Naravno, pre blanširanja ga dobro operite.
Nakon toga ga pripremite na uobičajeni način: Zagrejte na tiganju malo ulja i propržite seckan beli luk. Dodajte kašiku brašna i promešajte sve lepo. Kada se sve zagreje i počne da se zgušnjava, dodajte malo po malo mleka. Zatim dodajte blanširani spanać i začine pa servirajte uz ručak.

Najbolje je napraviti količinu koju ćete odmah pojesti jer se ne savetuje podgrevanje, prenosi Stvarukusa.rs