SVAKO IMA SVOJU TEHNIKU SPREMANJA KAFE: U kuvaru iz 1967. otkrivena je ključna caka i razlika između srpske i turske

Pročitajte kako se priprema najukusnija domaća kafa.

Lifestyle
Autor:
SVAKO IMA SVOJU TEHNIKU SPREMANJA KAFE: U kuvaru iz 1967. otkrivena je ključna caka i razlika između srpske i turske
Ovo je glavna razlika između srpske i turske kafe., Foto: Shutterstock

Većina nas dan počinje uz kafu i dok je jedni piju na prazan stomak, drugi vole da svoju šoljicu kafe popiju nakon doručka. I svi, bez izuzetka, imaju svoju tehniku spremanja kafe, bilo da je reč o turskoj ili nes kafi. Mada, da li znate razliku između srpske i turske kafe?

U velikom „Savremenom kuvaru“ iz 1967. godine, objavljenom u izdanju „Prosvete“ na više od 1.000 strana, navedena je razlika između srpske i turske kafe.

Kafa
foto: Shutterstock

„Da bi kuvana kafa bila ukusna potrebno je prvo da zrna kafe budu lepo ispržena ali ne prepržena.

Drugo, da se kafa dobro samelje neposredno pre kuvanja.

I treće, da voda dobro provri, a zatim kad se kafa skuva, da napravi još jedan ključ. Kafa se služi čim se skuva, nikad podgrejana. Talog od kafe ne sme se ponovo upotrebiti“.

kafa
foto: Shutterstock

„Staviti u džezvu vodu i šećer i pustiti da provri. Za jednu šoljicu kafe potrebna je šoljica i po vode, kocka šećera i kašičica mlevene kafe. Kad voda provri, odliti malo u šoljicu ili drugo lonče, zakuvati kafu, pa vratiti džezvu na vatru da kafa napravi ključ, odnosno, samo da se podigne, ništa više. Usuti odlivenu vodu, ostaviti kafu minut-dva da ‘stane’ a zatim je razliti u šoljice i služiti“.

Kafa
foto: Shutterstock

Turska kafa

„Ova kafa se najviše pije u Bosni, a spravlja se ovako: Staviti kafu u suvu zagrejanu džezvu i preliti je ključalom vodom. Kafa ne treba više da vri. Odnos vode, kafe i šećera je isti kao za srpsku kafu, samo što se šećer ne stavlja u kafu već se služi posebno. Gotova turska kafa služi se u malim džezvama, za svaku osobu posebno“, piše u kuvaru, prenosi Danas.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs