PRIČA IZA KULTNE TORBICE POSVEĆENE PRINCEZI DAJANI: Godinu dana nakon toga tragično je poginula u saobraćajnoj nesreći

Jedna od najpoznatijih dizajnerskih torbica svih vremena je osmišljena kao poklon za nju.

Moda
10:26h Autor:
PRIČA IZA KULTNE TORBICE POSVEĆENE PRINCEZI DAJANI: Godinu dana nakon toga tragično je poginula u saobraćajnoj nesreći
Kultna torbica princeze Dajane, Foto: Hugh Thompson / Capital pictures / Profimedia

Nema mnogo pojedinaca koji se mogu pohvaliti da su dizajnerske torbe nazvane upravo po njima. Džejn Birkin, Grejs Keli i Džeki Kenedi su neke koje padaju na pamet.

Ali, verovatno, najpoznatija od svih je pokojna princeza Dajana i torba Lejdi Dior koja je, zanimljivo, imala dva potpuno različita imena pre nego što je bila posvećena pokojnoj kraljevskoj porodici.

Kako je tačno nastao nadimak Lejdi Dior renomirane tašne?

POREKLO TORBE

Kultnu tašnu dizajnirao je Đanfranko Fere, bivši stilski direktor Diora, 1994. Međutim, Lejdi Dior nije bilo originalno ime torbe. Prvobitno poznata kao Chouchou, što u prevodu znači „omiljena“ na engleskom, a potom i princeza na kratko, torba je bila kutijastog dizajna sa gornjom ručkom prošivenom kožom.

U septembru 1995. godine, tadašnja prva dama Francuske, Bernadet Kiriak, kontaktirala je francusku luksuznu modnu kuću tražeći poklon za Dajanu, princezu od Velsa za njenu predstojeću posetu.

Iako Chouchou još uvek nije bila zvanično objavljena u to vreme, već samo za nekoliko odabranih klijenata Diora, Maison ga je predložio kao opciju za poklon.

Torba je uručena princezi Dajani na inauguraciji Sezanove izložbe u Gran Palau u septembru 1995. godine.

Dva meseca kasnije, princeza Dajana je prvi put viđena kako nosi svoj novi crni Chouchou. Bilo je to tokom zvaničnog putovanja u Argentinu gde je nosila crnu Dior torbu koja je upotpunila njeno belo Versace odelo.

Od tada je postao osnovni modni dodatak princeze Dajane. Čak je naručila i drugi Chouchou u plavoj boji.

Godine 1996, Chouchou je zvanično postala poznata kao Ladi Dior torba, što je znak Dajanine titule pre udaje za princa Čarlsa. Pokojna princeza je viđena kako nosi torbu u nekoliko navrata, uključujući i Met Gala 1996. godine.

Međutim, tragično, samo godinu dana nakon što je torba dobila ime po njoj, Dajana je umrla u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

VANVREMENSKI DIZAJN

Dvadeset sedam godina kasnije, torba je postala vanvremenski dizajn za kuću Dior, sa mnogo različitih interpretacija koje su dizajnirane tokom godina.

Lejdi Dior je iznova osmišljavana iz sezone u sezonu, što je čini izuzetno popularnim modelom. Iznad svega, prefinjena svilenkasta jagnjeća koža sa zaobljenim ručkama i ušivenim Cannage motivom, odiše vanvremenskom elegancijom.

Pored toga, moderne interpretacije Lejdi Dior torbe dolaze sa zabavnim varijacijama koje možete prilagoditi svom ukusu. Dior omogućava niz različitih veličina i materijala koji variraju od kože do vezenja.

Nedavno, novi dizajn koji se pridružio porodici Lejdi Dior bila je Lejdi D-Joi Bag, manja, pravougaona verzija vanvremenske osnovne verzije Dior torbice.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs