Ukoliko nemate mnogo vremena, a želite da spremite nešto ukusno i zasitno, đulbastije su pravi izbor.
Sastojci:
- oko 500 g mlevenog mesa
- 1 glavica crvenog luka
- 3 čena belog luka
- 3 krompira
- 3 kašike brašna
- 1 kašika peršuna
- So, biber, začinska paprika
Preliv
- 15 g maslaca
- 2 -3 kašike brašna
- 600 ml mleka
- 100 ml pavlake za kuvanje
- malo soli i drugih začina
Odozgo
- Mocarela
- Kačkavalj
Priprema:
Naseckati crveni i beli luk, pa dodati u mleveno meso. Krompir izrendati na krupnijoj strani rendeta. Sve dodati mlevenom mesu. Ulupati jaje i dodati u smesu. Dodati i brašno so biber i mešavinu začina. Sve dobro izmešati da se masa ujednači. Oblikovati đulbastije, kao pljeskavice i uvaljati ih u brašno. Pržiti ih u dobro zagrejanom ulju. Nije cilj da se potpuno isprže, nego samo da uhvate finu koricu sa obe strane. Pržene đulbastije slagati jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh!
Bešamel- na ulje u kojem se pržilo meso dodati komadić putera. Staviti 2-3 pune kašike brašna i mešati da se ne stvore grudvice. Sipati mleko mešajući sve vreme. Dodati i pavlaku za kuhanje, so i biber, po želji.
Preliti đulbastije bešamelom pa posuti kačkavaljem i staviti da se peče oko 30 minuta, na 220 stepeni.
Prijatno!