Donosimo vam ideju za ručak koji će cela porodica obožavati! Čuveni Mađarski gulaš idealan je i kada vam dolaze gosti. Možete ga servirati uz različite priloge, najčešće je to bareni krompir ili testenina. U nekim krajevima ga čak serviraju i uz palentu. Intenzivan ukus gulašu daje velika količina luka, bez koje on ne bi bio to što jeste. Smatra se jednim od najboljih na našem podneblju.
???????? :
- junetina 1.5 kg ( od plećke )
- luk 700 gr ( slobodno i 1kg ukoliko volite luk )
- šargarepa 2 komada
- beli luk 3 čena
- lovorov list po želji
- paradajz pire 1 kašika
- začini : so, biber. suvi začini
PRIPREMA :
- Meso seckati na kockice i potom marinirati : ulje, so, biber, suvi začini. Dobro promešati i ostaviti u frižideru sat vremena ili duže.
- Propržiti luk koji smo seckali na sitne kockice 5 minuta i preko dodati meso, ne mešati nego samo poklopiti i ostaviti 10 minuta da meso i luk puste svoje sokove.
- Nakon 10 minuta promešati i ostaviti da se krčka 30 minuta na srednjoj temperaturi. Povremeno promešati.
- Nakon 30 minuta dodaćemo šargarepu , beli luk i lovorov list . Krčkati dodatnih 30 minuta uz povremeno mešanje.
- Nakon i tih 30 minuta vreme je za prvo dolivanje vode, ali samo 400 ml. Dodajte i jednu kašiku paradajz pirea i ostavite da krčka 45 minuta na laganoj vatri.
- Nakon 45 min naš gulaš je skoro gotov. Dodajte vode po želji, da li volite da bude gušće ili ređe i začinite. Ostavite da krčka 15 minuta ili duže i gulaš je gotov.
Prijatno!