5 RECEPATA ZA JELA OD BLITVE: Jedina namirnica koju žene treba da jedu skoro svaki dan

Blitva je prava riznica zdravlja i preporuka je da se u ishrani koristi što češće. Sve što treba da uradite je da je spremite na neki od ovih 5 načina

Recepti
Autor:
5 RECEPATA ZA JELA OD BLITVE: Jedina namirnica koju žene treba da jedu skoro svaki dan
5 recepata za jela od blitve, Foto: Shutterstock

Kada kažemo da je blitva blago ne preterujemo, jer samo 1 šolja (175 grama) obarene blitve sadrži:

  • 35 kalorija
  • Proteini: 3,3 grama
  • Ugljeni hidrati: 7 grama
  • Vlakna: 3,7 grama
  • Vitamin A: 214 odsto referentnog dnevnog unosa (RDI)
  • Vitamin C: 53 procenata
  • Vitamin E: 17 odsto
  • Vitamin K: 716 procenata
  • Kalcijum: 10 odsto
  • Bakar: 14 procenata
  • Magnezijum: 38 odsto
  • Mangan: 29 procenata
  • Gvožđe: 22 odsto
  • Kalijum: 27 procenata

Zbog toga vam predlažemo sledećih 5 recepata za jela od blitve:

1. Omelt sa blitvom

Potrebno: 2 veze blitve, 4 jaja, 2 kašike pavlake, 2 kašike mleka, malo soli i malo masti.

Priprema: Na zagrejanoj masnoći kratko propržiti sitno isečenu blitvu (koristite i peteljke) pa je preliti sa umućenim jajima, pavlakom i mlekom. Služiti doplo uz dvopek i čaj.

Omlet
foto: Profimedia

2. Pirinač sa blitvom

Potrebno: 1 veza mladog luka (ili 2 glavice crnog luka); 4 veze blitve; 1 šargarepa (izrendana); malo ulja; malo soli; 1 šolja opranog pirinča (zdravija varijanta je proso, uzima se isti omjer); 400 ml vode; vegeta.

Priprema: U dublju šerpu zagrejati malo ulja pa propržiti luk i narendanu šargarepu. Kada luk postane staklenast dodati blitvu pa posoliti i ostaviti da se lagano skrčka. Zatim dodati opran pirinač i sve promeštati. Dodati vodu i pustiti da sve provri. Skloniti sa ringle. Poklopljen pirinač sa blitvom još par puta promešati kako bi se pirinač ravnomerno skuvao.

rižoto, Rižoto sa spanaćem
foto: Shutterstock

3. Sarmice od blitve

Potrebno: 20 većih listova blitve; 300 g mlevenog mesa; 1 glavica crnog luka; 1 šargarepa; 2 šake pirinča, so, biber i aleva paprika; paradajz sos.

Priprema: U tiganju prodinstati luk, šargarepu i meso. Zatim dodati pirinač i začine pa sve skloniti sa ringle. Zatim kroz slanu i ključalu vodu "provucite" list po list predhodno oprane blitve (ne treba da se kuva), a zatim u listove zavijajte sarmice.

Zatim sarme poređajte u šerpu, nalijte paradajz sos pa sve lagano stavite da se krčka.

Poslužite uz kiselo mleko.

Sarmice od zelja
foto: Bakina kuhinja

4. Projice od blitve

Potrebno: 200 ml jogurta; 3 veze blitve sitno iseckane: malo soli; 100 sitnog sira; 100 ml ulja; 300 g projanog brašna i 1 prašak za pecivo.

Priprema: Sve izmešajte u jednu plastičnu činiju pa sipajte u kalupe za pečenje. Pecite na 200 stepeni oko 20ak minuta.

Ne zaborative da se blitva i kuvan krompir idealno slažu kao prilog uz ribu. Vodite računa da što više jedete ovo divno povrće.

Pita, Proja, Sa Spanaćem
foto: Shutterstock

5. Popaj salata od blitve

Potrebno je: 2 veze blitve, 2 jaja, 2 krompira, 2 mlada luka ili 1 glavica crnog luka, so i biber, maslinovo ulje.

Priprema: Obarite jaja i ostavite ih sa strane. Obarite krompir i pred sam kraj kuvanja stavite iseckanu i opranu blitvu. Procedite i stavite u činiju krompir sa blitvom, pa dodajte seckan luk, jaja i začine. Uživajte.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs