Cicvara je staro, tradicionalno jelo koje se nekada svako jutro spremalo. Bila je nezaobilazni dio srpske, crnogorske, krajiške i istočnohercegovačke kuhinje. Sprema se od žutog ili belog kukuruznog brašna sa dodatkom kajmaka ili sira, u zavisnosti od toga u kom se kraju sprema specijalitet.
U Hercegovini se sprema na poseban način, a veliku ulogu igra kvalitet kajmaka i sira. Što je kajmak masniji i lepši, to će cicvara biti ukusnija. Veruje se da je odlična za probavu, pa je zovu i "melem za creva".

Sastojci:
- 2 dl vode
- 2 dl mleka
- 300-400 g sira škripaca ili kajmaka
- 8 kašika belog kukuruznog brašna
- 1 kašika masti nerastopljene (ako se koristi kajmak ne treba)
- 1 kašičica soli
- kašika meda
Priprema:
Sipati mleko, vodu i mast u šerpu i staviti da prokuva, pa dodati sir i so, a zatim dobro promešati. Kad ponovo prokuva, smanjiti temperaturu, sipajti kukuruzno brašno i neprekidno mešati da polako krčka 10-ak minuta. Kad se po dnu posude "uhvati" smesa, kao da se malo lepi i dobija teksturu "žvake", gotova je.
Najlepša je vruća. Može da se posluži uz kiselu pavlaku, jogurt ili kiselo mleko, a može i da se napravi salata po želji.