Poapar je jedno od najboljih i najpopularnijih starniskih jela, koje ne zahteva mnogo vremena, a ni sastojka zbog čega se smatra i sirotinjskim jelom. Međutim, u restoranima, ovo jelo je na ceni.
Starije genreracije podignute su na ovom starinskom jelu, a naše bake čestu su ga pravile za doručak. Osim što je ukusno, može ubrazati metabolizat i očistiti creva.

Sastojci:
- 2-3 kriške bajatog hleba
- 1 kašika masti (ili oko 50 g maslaca)
- oko 1 šolja vode
- so
- sir
Priprema:
Sipajte vodu u šerpu i ostavite da se ugreje, a zatim dodajte mast i so (po ukusu). Kada voda proključa, dodadti u nju hleb iskidam na komade, te dodati sir po izboru. Promešati i skloniti sa vatre.
Mast je ključan sastojak, jer čini poparu ukusnijom i sočnijom.