4 ZNAKA KOJA UKAZUJU DA JE PILETINA POKVARENA: Ovakvo meso ne smete da jedete NIKAKO

Koliko dugo smete da držite pileće meso u frižideru, koliko u zamrzivaču, a kada je nikako ne bi smeli jesti.

Recepti
Autor:
4 ZNAKA KOJA UKAZUJU DA JE PILETINA POKVARENA: Ovakvo meso ne smete da jedete NIKAKO
Na koji način je najbolje čuvati pileće meso?, Foto: Profimedia

Piletina je meso koje se najčešće jede i priprema širom naše zemlje. Zbog toga se ova namirnica neretko odlaže kako u frižideru tako i u zamrzivaču.

Međutim, treba obratiti pažnju za koji način čuvanja je predviđen koji vremenski rok. Odnosno nikako ne treba jesti meso nakon isteka preporučenog perioda čuvanja i uz pokazatelje da su se pojavile bakterije.

Piletina
foto: Shutterstock

Piletina je namirnica koja je ukusna, zdrava i bogata belančevinama, ali dolazi i sa velikim rizikom od bakterijske kontaminacije i zaraze salmonelom. Njeno čuvanje i priprema ključni su u prevenciji dobijanja zaraze, a mnogi se pitaju koliko dugo je sigurno držati je u zamrzivaču i kako znati da više nije sigurna za jelo, prenosi Vojvodinauživo.rs

KOLIKO DUGO PILETINA SME DA STOJI U FRIŽIDERU ?

Prema nekim preporukama i istraživanjima iz SAD, piletinu nikako ne smete jesti ako je sirova stajala u frižideru duže od 24-48 sati (isto se odnosi na svu živinu). Sa druge strane, termički obrađena piletina u frižideru može stajati između tri i četiri dana.

piletina
foto: Shutterstock

Skladištenjem na temperaturi od oko četiri stepena smanjuje se rizik od bakterijskih infekcija jer hladnoća usporava njihov razvoj. Isto tako, računajte kako je sirovo meso najbolje staviti u zatvorenu posudu kako biste sprečili da njegovi sokovi iscure po hladnjaku i kontaminiraju drugu hranu, ali i da biste sprečili njegov kontakt s vazduhom. Ukoliko želite da održite dugovečnost svežeg pilećeg mesa, preporuka je da ga zamrznete.

KAKO DA ZNATE DA LI JE PILETINA POKVARENA ?

Uvek je važno proveriti svežinu mesa, a to možete učiniti na sledeći način:

  • Proverite rok: piletina kojoj je prošao preporučeni rok upotrebe, bilo da je pripremljena ili sirova, vrlo verovatno više nije pogodna za jelo.
  • Promene u boji: ako primetite pojavu zelenosive nijanse, nikako nemojte jesti piletinu jer to znači početak pojave plesni.
  • Miris: Kada se počne kvariti, pileće meso dobija neprijatan miris nalik amonijaku. Računajte da mariniranje i dodavanje začina može zavarati.
  • Tekstura: Piletina koja je na dodir sluzava definitivno jeste pokvarena. Ispiranje neće pomoći da uništite bakterije i ovo meso nikako nemojte jesti.
Piletina
foto: Printscreen TikTok/ therecipeclub

Stručnjaci napominju kako je unapred pripremljenu piletinu važno dobro podgrejati i da je vrlo bitno pridržavati se tih uputstava jer konzumiranje pokvarenog pilećeg mesa dolazi s rizikom od povišene temperature, povraćanja, proliva, dehidratacije i zaraze salmonelom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs