Piletina je meso koje se najčešće jede i priprema širom naše zemlje. Zbog toga se ova namirnica neretko odlaže kako u frižideru tako i u zamrzivaču.

Međutim, treba obratiti pažnju za koji način čuvanja je predviđen koji vremenski rok. Odnosno nikako ne treba jesti meso nakon isteka preporučenog perioda čuvanjai uz pokazatelje da su se pojavile bakterije.

shutterstock-1417486802.jpg
Foto: Shutterstock
shutterstock-1417486802.jpg
Foto: Shutterstock

KOLIKO DUGO PILETINA SME DA STOJI U FRIŽIDERU ?

Prema nekim preporukama i istraživanjima iz SAD, piletinu nikako ne smete jesti ako je sirova stajala u frižideru duže od 24-48 sati (isto se odnosi na svu živinu). Sa druge strane, termički obrađena piletina u frižideru može stajati između tri i četiri dana.

shutterstock-709230487.jpg
Foto: Shutterstock

Skladištenjem na temperaturi od oko četiri stepena smanjuje se rizik od bakterijskih infekcija jer hladnoća usporava njihov razvoj. Isto tako, računajte kako je sirovo meso najbolje staviti u zatvorenu posudu kako biste sprečili da njegovi sokovi iscure po hladnjaku i kontaminiraju drugu hranu, ali i da biste sprečili njegov kontakt s vazduhom. Ukoliko želite da održite dugovečnost svežeg pilećeg mesa, preporuka je da ga zamrznete.

KAKO DA ZNATE DA LI JE PILETINA POKVARENA ?

shutterstock-709230487.jpg
Foto: Shutterstock
  • Proverite rok: piletina kojoj je prošao preporučeni rok upotrebe, bilo da je pripremljena ili sirova, vrlo verovatno više nije pogodna za jelo.
  • Promene u boji: ako primetite pojavu zelenosive nijanse, nikako nemojte jesti piletinu jer to znači početak pojave plesni.
  • Miris: Kada se počne kvariti, pileće meso dobija neprijatan miris nalik amonijaku. Računajte da mariniranje i dodavanje začina može zavarati.
  • Tekstura: Piletina koja je na dodir sluzava definitivno jeste pokvarena. Ispiranje neće pomoći da uništite bakterije i ovo meso nikako nemojte jesti.
piletina.jpg
Foto: Printscreen TikTok/ therecipeclub

Stručnjaci napominju kako je unapred pripremljenu piletinu važno dobro podgrejati i da je vrlo bitno pridržavati se tih uputstava jer konzumiranje pokvarenog pilećeg mesa dolazi s rizikom od povišene temperature, povraćanja, proliva, dehidratacije i zaraze salmonelom.

Uvek je važno proveriti svežinu mesa, a to možete učiniti na sledeći način:

Koliko dugo smete da držite pileće meso u frižideru, koliko u zamrzivaču, a kada je nikako ne bi smeli jesti.

piletina.jpg
Foto: Printscreen TikTok/ therecipeclub

Stručnjaci napominju kako je unapred pripremljenu piletinu važno dobro podgrejati i da je vrlo bitno pridržavati se tih uputstava jer konzumiranje pokvarenog pilećeg mesa dolazi s rizikom od povišene temperature, povraćanja, proliva, dehidratacije i zaraze salmonelom.

Koliko dugo smete da držite pileće meso u frižideru, koliko u zamrzivaču, a kada je nikako ne bi smeli jesti.