NAJVAŽNIJI KORAK ZA SAVRŠENO TESTO KOJI MNOGI PRESKAČU: Zbog 1 greške će biti gnjecavo, a peciva i hleb neće biti mekani

Najvažniji korak za savršeno testo koji mnoge domaćice preskču može napraviti veliku razliku.

Recepti
12:19h Autor:
NAJVAŽNIJI KORAK ZA SAVRŠENO TESTO KOJI MNOGI PRESKAČU: Zbog 1 greške će biti gnjecavo, a peciva i hleb neće biti mekani
Najvažniji korak za savršeno testo, Foto: Shutterstock

Dizanje testa je važan korak u pečenju hleba i peciva tokom kojeg se aktivira kvasac u testu. Za vreme fermentacije stanice kvasca u dizanom testu troše ugljenehidrate i izbacuju ugljen dioksid, plin koji uzrokuje širenje, odnosno dizanje testa.

Termin dizanje može se odnositi na bilo koju fazu fermentacije, od one prve, kad sastojke rukama udružimo u kuglu i mesimo da nastane glatko testo, do konačnog dizanja, koje se događa nakon oblikovanja testa, odnosno neposredno pre pečenja, piše Index.hr.

Testo
Testofoto: Shutterstock

Zašto je dizanje testa važno?

Ako se testu ne dopusti dizanje, kvasac ne može otpustiti ugljen dioksid, a gluten se neće rastegnuti da zadrži mehuriće vazduha. Dizanje je bitan deo pečenja hleba i raznih peciva koja se oslanjaju na kvasac za stvaranje vazdušnih džepova.

Na optimalnoj sobnoj temperaturi, od 22 do 25 stupnjeva, zamešano dizano testo od oko kilograma brašna dizaće se oko 45 minuta, a važno je da ga pokrijete čistom kuhinjskom krpom i ne dirate i ne tresete tokom dizanja.

Testo
Testofoto: Shutterstock

Takođe, nemojte premeštati posudu u kojoj je testo i odmaknite je od vrata ili prozora, odnosno od bilo kakvog izvora vazduha i promene temperature. Stavite je negde gde nikome neće smetati i gde će se moći nesmetano dizati.

Zato idući put bez žurbe - ako imate malo strpljenja, testo će vam vratiti višestruko svojom mekoćom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs