Kada jednom budete probali ovaj hrono hleb, sigurni smo da će se svakoga dana nalaziti na vašoj trpezi! Naime, osim što ima neodoljiv ukus, izuzetno je zdrav. Mogu ga jesti i osobe koje vode računa o namirnicama koje unose u organizam, ali i oni što žele da se reše viška kilograma. Pravi se bez belog brašna i kvasca, a danima ostaje svež i može dugo da stoji.
Sastojci:
- 2 čaše brašna od spelte
- 1/2 čaše brašna od heljde
- 1/2 čaše brašna od ječma
- 50 g mlevenog lana
- 2 čaše kisele vode
- ravna kašičica soli
- kesica praška za pecivo
- 2 kašike ulja
- 30 g sirovih semenki bundeve
- 30 g sirovih semenki suncokreta (opciono)
- 20 g susama (opciono)
- 10 g kima (opciono)
Za meru možete koristiti čašu zapremine od 200 mililitara.
Kako se pravi?
U činiju sipajte sve tri vrste brašna, mleveni lan, so i prašak za pecivo, pa sve dobro promešajte. Dodajte kiselu vodu i ulje i testo dobro izradite varjačom. Pleh obložite papirom za pečenje, sipajte smesu za hleb, pospite je semenkama i pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko sat vremena.
Posle desetak minuta pečenja preko hleba obavezno stavite aluminijumsku foliju kako vekna ne bi zagorela i ostavite je da stoji dok se sasvim ne ispeče. Gotov hleb uvijte u pamučnu krpu i ostavite da odstoji preko noći, tako se neće mrviti dok ga budete sekli.