Kada jednom budete probali ovaj hrono hleb, sigurni smo da će se svakoga dana nalaziti na vašoj trpezi! Naime, osim što ima neodoljiv ukus, izuzetno je zdrav. Mogu ga jesti i osobe koje vode računa o namirnicama koje unose u organizam, ali i oni što žele da se reše viška kilograma. Pravi se bez belog brašna i kvasca, a danima ostaje svež i može dugo da stoji.

shutterstock-1910543923.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 2 čaše brašna od spelte
  • 1/2 čaše brašna od heljde
  • 1/2 čaše brašna od ječma
  • 50 g mlevenog lana
  • 2 čaše kisele vode
  • ravna kašičica soli
  • kesica praška za pecivo
  • 2 kašike ulja
  • 30 g sirovih semenki bundeve
  • 30 g sirovih semenki suncokreta (opciono)
  • 20 g susama (opciono)
  • 10 g kima (opciono)

Za meru možete koristiti čašu zapremine od 200 mililitara.

shutterstock-183125960.jpg
Foto: Shutterstock

Kako se pravi?

U činiju sipajte sve tri vrste brašna, mleveni lan, so i prašak za pecivo, pa sve dobro promešajte. Dodajte kiselu vodu i ulje i testo dobro izradite varjačom. Pleh obložite papirom za pečenje, sipajte smesu za hleb, pospite je semenkama i pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko sat vremena.

Posle desetak minuta pečenja preko hleba obavezno stavite aluminijumsku foliju kako vekna ne bi zagorela i ostavite je da stoji dok se sasvim ne ispeče. Gotov hleb uvijte u pamučnu krpu i ostavite da odstoji preko noći, tako se neće mrviti dok ga budete sekli.

Hleb sa puno semneki i savršenog ukusa koji mogu da jedu apsolutno svi!