PREUKUSNO

HRONO HLEB SA SEMENKAMA KOJI MOGU DA JEDU BAŠ SVI: Pravi se bez belog brašna i kvasca, dugo traje i DANIMA OSTAJE SVEŽ

Hleb sa puno semneki i savršenog ukusa koji mogu da jedu apsolutno svi!

Recepti
Autor:
HRONO HLEB SA SEMENKAMA KOJI MOGU DA JEDU BAŠ SVI: Pravi se bez belog brašna i kvasca, dugo traje i DANIMA OSTAJE SVEŽ
Recept za hrono hleb, Foto: Shutterstock

Kada jednom budete probali ovaj hrono hleb, sigurni smo da će se svakoga dana nalaziti na vašoj trpezi! Naime, osim što ima neodoljiv ukus, izuzetno je zdrav. Mogu ga jesti i osobe koje vode računa o namirnicama koje unose u organizam, ali i oni što žele da se reše viška kilograma. Pravi se bez belog brašna i kvasca, a danima ostaje svež i može dugo da stoji.

hleb
foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 2 čaše brašna od spelte
  • 1/2 čaše brašna od heljde
  • 1/2 čaše brašna od ječma
  • 50 g mlevenog lana
  • 2 čaše kisele vode
  • ravna kašičica soli
  • kesica praška za pecivo
  • 2 kašike ulja
  • 30 g sirovih semenki bundeve
  • 30 g sirovih semenki suncokreta (opciono)
  • 20 g susama (opciono)
  • 10 g kima (opciono)

Za meru možete koristiti čašu zapremine od 200 mililitara.

hleb
foto: Shutterstock

Kako se pravi?

U činiju sipajte sve tri vrste brašna, mleveni lan, so i prašak za pecivo, pa sve dobro promešajte. Dodajte kiselu vodu i ulje i testo dobro izradite varjačom. Pleh obložite papirom za pečenje, sipajte smesu za hleb, pospite je semenkama i pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko sat vremena.

Posle desetak minuta pečenja preko hleba obavezno stavite aluminijumsku foliju kako vekna ne bi zagorela i ostavite je da stoji dok se sasvim ne ispeče. Gotov hleb uvijte u pamučnu krpu i ostavite da odstoji preko noći, tako se neće mrviti dok ga budete sekli.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs