TORONE

OVAJ KOLAČ ITALIJANKE PRAVE MUŠKARCU KOJEG ŽELE DA ZAVEDU: Torrone je hrskavo zadovoljstvo bez mane

Torrone je italijanski slatkiš sa zanimljivom prošlošću

Recepti
Autor:
OVAJ KOLAČ ITALIJANKE PRAVE MUŠKARCU KOJEG ŽELE DA ZAVEDU: Torrone je hrskavo zadovoljstvo bez mane
Italijanski kolač Torrone, Foto: Shutterstock

Italijani tvrde da je to izvorno njihov recept i da je nastao davne 1441. godine u čast venčanja Bianke Marije Viskonti i Frančeska Sforza. Ovaj slatkiš, nalik karamel bombonama, pravi je specijalitet koji skoro svaka italijanka zna da napravi, a svi ga prosto obožavaju.

Sastojci:

  • 350 g smeđeg šećera
  • 450 g meda
  • 1 dl vode
  • 1 kašika glukoze
  • 2 belanaca
  • oko 500 g badema, pistaća, lešnika ili nekih drugih orašastih plodova
Torone, kolač, Italijanski kolač
foto: Shutterstock

Priprema:

U šerpicu debljeg dna pomešajte med, smeđi šecer, vodu i glukozu. Kuvajte na laganijoj vatri dok ne dostigne temperaturu od oko 140 stepeni.

Belanca u velikoj posudi umutite sa prstohvatom soli u čvrst sneg. Lagano i neprestano mešajuci ulijte vreo karamel i sjedinite. Mešajte neprestano dok se karamel ne ohladi, oko 10 minuta, najbolje mikserom.

Kada se smesa malo prohladi dodajte u nju seckane i prethodno malo propečene bademe (ili orašaste plodove po vašem izboru).

Smesu od belanaca sjedinite sa bademima i istresite na pobrašnjeni papir za pečenje. Oblikujte rukama smesu u oblik pravougaonika i ostavite "torrone! da se suši preko noći.

Isecite ih na kriške i služite.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs