4 PREDLOGA ZA VIKEND RUČAK: Domaća jela za svačiji ukus - okrepljuju dušu i telo, a gotova su za tili čas

Donosimo vam 4 predloga za ručak tokom vikenda koji će oduševiti svačiji ukus, a priprema je veoma jednostavna.

Recepti
11:46h Autor:
4 PREDLOGA ZA VIKEND RUČAK: Domaća jela za svačiji ukus - okrepljuju dušu i telo, a gotova su za tili čas
4 predloga za vikend ručak, Foto: Profimedia

Ukoliko niste sigurni šta biste spremali za ručak, donosimo vam fenomenalne ideje, odnosno 4 rceepta za ručak po svačijem ukusu.

1. Musaka sa krompirom i šunkom

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 2 glavice luka
  • 120 g praške šunke
  • 3 kašike parmezana
  • 3-4 kašike brašna
  • 150 ml pavlake za kuvanje
  • prezle

Priprema:

Krompir isecite na sitne kolutove, pa posolite. Crni luk isecite na kockice, pa propržite. U krompir dodajte parmezan, seckanu šunku, proprženi luk, pavlaku za kuvanje, brašno i dobro promešajte. Tepsiju nauljite i pospite prezlama. Sipajte smesu i lepo poravnajte. Pecite na 180°C oko 50 minuta.

Više recepata za razne vrste musake možete pronaći OVDE.

2. Begova čorba

Begova čorba
Begova čorbafoto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 pile
  • 200 g šargarepe
  • 200 g bamije
  • 200 g peršuna
  • 1 žumance
  • malo pavlake

Priprema:

Noć pre kuvanja bamiju potopite u vodu i ostavite da tako stoji.

Sutradan počnite s pripremom - meso očistite od kožice i kostiju, skuvajte sa šargarepom pa procedite, ispasirajte i ponovo vratite u istu vodu da se kuva. Pred sam kraj kuvanja dodajte i bamiju. Na samom kraju dodati smesu od umućenog žumanceta i pavlake. Sve lepo izmešati i poslužiti toplo i posuto seckanim peršunom.

Više predloga za razne čorbe koje okrepljuju telo, možete pronaći OVDE.

3. Rižoto

rižoto
rižotofoto: Shutterstock

Sastojci:

  • 200 g pirinča
  • 1 šargarepa
  • 1 glavica crnog luka
  • 200 g pilećeg belog mesa
  • 3 čena belog luka
  • so, biber, kurkuma, peršun, bujon.

Priprema:

Belo meso stavite u vodu i kuvajte uz dodatke začina po izboru. U tiganju stavite na malo ulja da se prodinsta rendan crni luk i šargarepu, a potom i proceđen beli luk. Kada se sve to lepo prodinsta, dodajte dobro opran pirinač. Kada pirinač počne da se lepi za tiganj, postepeno dodajite pileći bujon, tj. vodu u kojoj se kuvalo belo meso. Zatim belo meso iseckajte na kockice i dodajte u rižoto. Pustite da se lagano krčka, a onda dodajte začine: so, kurkumu, biber i svež peršun (sitno seckan). Kuvajte sve, uz povremeno dodavanje pilećeg bujona i mešanje, oko 15 minuta.

Postoji bezbroj recepata za kremasti rižoto, od raznih sastojaka koje možete pronaći OVDE.

4. Paprike punjene sirom

punjene paprike
punjene paprikefoto: Shutterstock

Sastojci:

  • 7 paprika babura
  • 600g sitnog sira
  • 2 paradajza
  • ulje
  • so
  • 2 jaja

Priprema:

Papriku operite i izdubite, očistite od semenki i ostavite po strani. U posudu za mešanje sjedinite sir i jaja, pa posolite i dobro promešajte. Ovom smesom punite paprike. Paradajz isecite na krupnije delove i njime zatvorite otvore na paprikama da fil ne bi iscureo. Poređajte punjene paprike u nauljenu vatrostalnu posudu i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok paprike ne porumene.

Ukoliko želite da eksperimentišete i iskoristite paprike na pravi način, više recepata za punjene paprike možete pronaći OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs