Ukoliko niste sigurni šta biste spremali za ručak, donosimo vam fenomenalne ideje, odnosno 4 rceepta za ručak po svačijem ukusu.
1. Musaka sa krompirom i šunkom
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 2 glavice luka
- 120 g praške šunke
- 3 kašike parmezana
- 3-4 kašike brašna
- 150 ml pavlake za kuvanje
- prezle
Priprema:
Krompir isecite na sitne kolutove, pa posolite. Crni luk isecite na kockice, pa propržite. U krompir dodajte parmezan, seckanu šunku, proprženi luk, pavlaku za kuvanje, brašno i dobro promešajte. Tepsiju nauljite i pospite prezlama. Sipajte smesu i lepo poravnajte. Pecite na 180°C oko 50 minuta.
Više recepata za razne vrste musake možete pronaći OVDE.
2. Begova čorba
Sastojci:
- 1 pile
- 200 g šargarepe
- 200 g bamije
- 200 g peršuna
- 1 žumance
- malo pavlake
Priprema:
Noć pre kuvanja bamiju potopite u vodu i ostavite da tako stoji.
Sutradan počnite s pripremom - meso očistite od kožice i kostiju, skuvajte sa šargarepom pa procedite, ispasirajte i ponovo vratite u istu vodu da se kuva. Pred sam kraj kuvanja dodajte i bamiju. Na samom kraju dodati smesu od umućenog žumanceta i pavlake. Sve lepo izmešati i poslužiti toplo i posuto seckanim peršunom.
Više predloga za razne čorbe koje okrepljuju telo, možete pronaći OVDE.
3. Rižoto
Sastojci:
- 200 g pirinča
- 1 šargarepa
- 1 glavica crnog luka
- 200 g pilećeg belog mesa
- 3 čena belog luka
- so, biber, kurkuma, peršun, bujon.
Priprema:
Belo meso stavite u vodu i kuvajte uz dodatke začina po izboru. U tiganju stavite na malo ulja da se prodinsta rendan crni luk i šargarepu, a potom i proceđen beli luk. Kada se sve to lepo prodinsta, dodajte dobro opran pirinač. Kada pirinač počne da se lepi za tiganj, postepeno dodajite pileći bujon, tj. vodu u kojoj se kuvalo belo meso. Zatim belo meso iseckajte na kockice i dodajte u rižoto. Pustite da se lagano krčka, a onda dodajte začine: so, kurkumu, biber i svež peršun (sitno seckan). Kuvajte sve, uz povremeno dodavanje pilećeg bujona i mešanje, oko 15 minuta.
Postoji bezbroj recepata za kremasti rižoto, od raznih sastojaka koje možete pronaći OVDE.
4. Paprike punjene sirom
Sastojci:
- 7 paprika babura
- 600g sitnog sira
- 2 paradajza
- ulje
- so
- 2 jaja
Priprema:
Papriku operite i izdubite, očistite od semenki i ostavite po strani. U posudu za mešanje sjedinite sir i jaja, pa posolite i dobro promešajte. Ovom smesom punite paprike. Paradajz isecite na krupnije delove i njime zatvorite otvore na paprikama da fil ne bi iscureo. Poređajte punjene paprike u nauljenu vatrostalnu posudu i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok paprike ne porumene.
Ukoliko želite da eksperimentišete i iskoristite paprike na pravi način, više recepata za punjene paprike možete pronaći OVDE.