Mnogi se s nostalgijom sećaju vremena kada su živeli u bivšoj zajedničkoj zemlji -Jugoslaviji. Većina o ovom periodu priča u superlativu pa i kada je reč o nekim po današnjim standardima "siromašnim" stvarima.
Mnogi će se setiti nekih starinskih jela koja su se vrlo često nalazila na stolovima domaćinstava u Jugoslaviji. Zbog toga što za njihovu pripremu nije potrebno puno namirnica, samo one najosnovinije, zovemo ih "siromašnim".
Oskudan izbor namirnica ili skromani kućni budžeti razlog su što su ova jela bila svakodnevica jugoslovenskih porodica. Međutim, iako "siromašna" ova jela su bila ukusna te ih se mnogi rado sete. U nastavku vam donosimo nekoliko jela koja su se često nalazila na trpezi u prošlosti.
Kuvani krompir s korom
Krompir kuvan s korom jedno je od jela koja su se u prošlosti često spremala. Za ovaj obrok potrebano vam je samo 15 do 20 minuta da skuvate krompir u vodi. Mnogi su uz ovaj krompir jeli uz sir, pavlaku ili pak kajmak. Ovo jelo se i danas sprema, ali mnogo ređe nego ranije.
Pečeni krompir s korom
Još jedno jelo koje se često nalazilo na trpezi u prošlosti, a reč je o ne oguljenom pečenom krompiru. Ovo jelo se najčešće pripremalo zimi, a takođe se jelo uz sir, kajmak ili pavlaku.
Hleb udrobljen u jogurt ili mleko
Hleb se nikada nije bacao, a da bi se iskoristio i kada ostari jeo se udrobljen u mleko ili jogurt. Ovo jelo su naročito volela deca, a pravilo se za doručak ili večeru.
Prženice
U prošlosti su generacije odrasle uz prženice, hleb "uvaljan" u žumance te propržen u tiganju. Domaćice su takođe na ovaj način spašavale stari hleb od bacanja te produžavale vek trajanja odnosno njegovu upotrebljivost.
Čorba od krompira ili kupusa
Čorba od krompira ili kupusa bez mesa ili s minimalnom količinom mesa je jelo koje se takođe često nalazilo na jelovniku u domaćinstvima bivše Jugoslavije. Ovo jelo se lako sprema, a potreban vam je krompir ili kupus, malo ulja, povrće i začini.