Salčići, salenjaci, salašnjaci – sve su to nazivi za starinsku poslasticu koja se pravi od jednostavnih sastojaka, a koje smo uglavnom jeli kod bake na selu. Ono što je posebno važno dok ih pečete je da nikako ne otvarate rernu, jer neće biti vazdušasti i hrskavi već će testo splasti.
Sastojci:
- 600 g brašna
- 4 žumanceta
- rendana kora jednog celog limuna
- prstohvat soli
- 300 ml kisele vode
- 350 g svinjskog sala
- 1 vanilin šećer
- pekmez od kajsija
- šećer u prahu
Priprema:
U dublju vanglu prosejati brašno, dodati žumanca, koru od limuna, 1 kašiku sala, so i postepeno dodavati vodu. Umesti srednje mekano testo, raklagijati tanko i premazati sa 1/3 sala, preklopiti kao za lisnato testo i ostaviti da odmara na sobnoj temperaturi (poželjno je da prostorija bude hladnija) nekih pola sata.
Postupak ponoviti još dva puta, četvrti put rasklagijati testo na debljinu 1cm, opkrojiti nožem sa svih strana da bi se lepo razlistalo, iseći na kvadrate i na svaki staviti kašičicu džema.
Preklopiti dva kraja testa prema sredini i malo pritisnuti da se ne bi otvorili prilkom pečenja ili lagano preklopiti na pola. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C 15-20 minuta. Gotove salašnjake malo prohladiti, obilno posuti prah šećerom i vanilin šećerom i uživati lisnatim, hrskavim zalogajima.