Ako ste savladali pravljenje baklave po starom receptu iz srca Bosne, vreme je da naučite i ovaj jednostavan recept za tulumbe:
Sastojci za agdu:
- 1l vode
- 700g šećera
Sastojci za testo:
- 400ml vode
- 150ml ulja
- 1 kašičica soli
- 400g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 5 jaja
Priprema: Prvo u šerpu stavite vodu i šećer i ostavite da proključa. Kada proključa, sklonite sa ringle da se agda ohladi.
U dublju šerpu stavite 400 ml vode i 150 ml ulja i jednu kašičicu soli. Prokuvajte tu vodu. U posebnu činiju pomešajte suve sastojke poput brašna i praška za pecivo. U ključalu vodu dodajte brašno i mešajte dok se sve ne zgusne. Ostavite da se ohladi. Jaja dodajte u prohlađeno testo pa promešajte dobro. Punite kalup za tullumbe i pržite ih u ulju. Zatim ih stavite u agdu da se dobro natope, pa poslužite prohlađene, piše domacikuhar.