Kada je reč o ukusnim kolačima, nemoguće je zaobići vanilice koje su nekada bile redovan gost svake trpeze.
Ukus i miris ovog mekanog kolača sa domaćim džemom mnoge podseća na detinjstvo, a ovaj recept za vanilice je baš onakav kako su ih nekad pravile naše bake.
Sastojci:
- 200 g masti
- 1 jaje
- 1 žumance
- 500 g brašna
- 5 kašika šećera
- sok od 1 limuna
- 2 kesice vanilin šećera
- džem po ukusu
Priprema:
Zagrejati rernu na 180C. Mast penasto umutiti, a zatim dodati žumance i 1 celo jaje, šećer i sok od 1 limuna. Potom dodati brašno, zamesiti testo i razvući na 1 cm debljine. Od testa čašicom vaditi vanilice i ređati ih na pleh obložen papirom za pečenje. Staviti ih u zagrejanu rernu i peći oko 15 minuta, ali voditi računa da se ne prepeku, vec da ostanu svetle boje. Namazati ih kašičicom džema i spajati dve po dve vanilice, a potom ih uvaljati u šećer u prahu.