praznični keksići

RASPUCANCI: Neodoljivi ČOKOLADNI keksići bez kojih PRAZNIČNA TRPEZA ne može da prođe

Donosimo vam recept za raspucance, koji će obogatiti prazničnu trpezu i podići je na viši nivo.

Recepti
Autor:
RASPUCANCI: Neodoljivi ČOKOLADNI keksići bez kojih PRAZNIČNA TRPEZA ne može da prođe
Recept za raspucance, Foto: Shutterstock

Raspucanci su jedan od omiljenih izbora kada su kolači za praznike u pitanju. Idealan su izbor da se obogati svečani praznični ručak, a veoma jednostavno se pripremaju.

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 100 g šećera
  • 1 velike kašike limunovog soka
  • 1 velike kašike aroma vanile (opcija ako imate)
  • 1 velike kašike ruma
  • 100 g tamne čokolade
  • 80 g mlečne čokolade
  • 80 g maslaca
  • 100 g mlevenih badema ili lešnika
  • 200 g oštrog brašna
  • prstohvat soli
  • pola male kašike sode bikarbone
  • šećer u prahu

Priprema:

U jaja dodati šećer, sok limuna, aromu vanile i rum, pa sve dobro promešati kako bi se svi sastojci sjedinili. Zatim, na pari raspopiti mlečnu i tamnu čokoladu, kao i maslac. Dodati prethodnoj smesi sa jajima pa dobro promešati.

Potom, u smesu dodati mlevene bademe ili lešnike, pa sve lepo sjediniti. U oštro brašno dodati malo soli i sodu bikarbonu, promešati pa postepeno dodavati u smesu neprestano mešajući dok ne dobijete poprilično gustu i lepljivu smesu.

Posudu sa smesom ostaviti u frižider na oko 3 sata, a najbolje da odstoji što duže (preko noći npr.). Nakon što se smesa ohladila, kašikom vadite količinu za jedan budući raspucanac, oblikujete kuglicu među dlanovima, pa ih nakon toga uvaljajte u šećer u prahu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs