Raspucanci su jedan od omiljenih izbora kada su kolači za praznike u pitanju. Idealan su izbor da se obogati svečani praznični ručak, a veoma jednostavno se pripremaju.
Sastojci:
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 1 velike kašike limunovog soka
- 1 velike kašike aroma vanile (opcija ako imate)
- 1 velike kašike ruma
- 100 g tamne čokolade
- 80 g mlečne čokolade
- 80 g maslaca
- 100 g mlevenih badema ili lešnika
- 200 g oštrog brašna
- prstohvat soli
- pola male kašike sode bikarbone
- šećer u prahu
Priprema:
U jaja dodati šećer, sok limuna, aromu vanile i rum, pa sve dobro promešati kako bi se svi sastojci sjedinili. Zatim, na pari raspopiti mlečnu i tamnu čokoladu, kao i maslac. Dodati prethodnoj smesi sa jajima pa dobro promešati.
Potom, u smesu dodati mlevene bademe ili lešnike, pa sve lepo sjediniti. U oštro brašno dodati malo soli i sodu bikarbonu, promešati pa postepeno dodavati u smesu neprestano mešajući dok ne dobijete poprilično gustu i lepljivu smesu.
Posudu sa smesom ostaviti u frižider na oko 3 sata, a najbolje da odstoji što duže (preko noći npr.). Nakon što se smesa ohladila, kašikom vadite količinu za jedan budući raspucanac, oblikujete kuglicu među dlanovima, pa ih nakon toga uvaljajte u šećer u prahu.