Juče smo predlagali da napravite nikoljdansku krompir salatu, a danas za balansiranu ishranu za vreme posta spremite sočivo:
Potrebno:
- 500 g zelenog sočiva
- 3 šargarepe
- 2 praziluka
- 2 čena belog luka
- 750 ml povrtnog temeljca
- supena kašika maslinovog ulja
- začini po izboru (so, biber, suvi začin, slatka začinska paprika)
Priprema: U činiju sipajte 500 g zelenog sočiva i prelijte ga vodom tako da voda bude 5 cm preko sočiva. dok sočivo stoji u vodi, seckamo 3 šargarepe, 2 praziluka i beli luk. Kada sve to isečemo, ugrejemo ulje u šerpi u kojoj ćemo spremati jelo i onda ubacujemo praziluk i šargarepu da se dinstaju na srednjoj vatri nakon 2-3 minuta dodajemo začine po želji i sve to sjedinimo. Dodajemo povrtni temeljac u izdinstano povrće i na kraju dodajemo beli luk. Ostavljamo to još minut da se kuva i ubacujemo sočivo koje smo prethodno iscedili od vode u kojoj je stajalo. Sočivo kuvamo na srednjoj vatri nekih 30-45 min. Nakon toga je naše jelo gotovo i spremno za serviranje. Prijatno!
* Sočivo je najsuperiornija mahunarka zbog bogatih izvora folata, kalijuma, gvožđa, cinka, magnezijuma. Zatim fosora, kalcijuma, kalijuma vitamine B1 i B9, prebiotika, proteina biljnog porekla. I brojnih drugih sastojaka.
Sočivo je odlična namirnica za sve pobornike zdravih stilova života. Posebno preporučena za trudnice, mame koje doje, decu u razvoju, dijabetičare.