Slavka trpeza nezamisliva je bez slavskog kolača, koji domaćice mese sa puno pažnje i ljubavi. Danas je počeo veliki Božićni post, te vam mi donosimo recept za posni slavski kolač, koji će uspeti i onima sa manje iskustva. Biće mekan i ukusan da će sve prisutne za stolom sigurno oduševiti.
Sastojci:
- 1 kg oštrog brašna
- 450 ml kisele vode
- 1 svež kvasac
- 100 ml ulja
- 4 kašičice šećera
- 2 kašičice soli
Priprema:
Sjedinite sve sastojke dodajući ih lagano dok testo ne postane glatko, a zatim ga ostavite da naraste. Premažite pleh uljem, zatim ga pospite brašnom u tankom sloju (poželjno je da bude okrugli pleh). Naraslo testo premesite na pobrašnjenoj površini pa ga ubacite u pleh. Pogaču ostavite da naraste jedan sat, a zatim je ispecite u zagrejanoj rerni na 200°C.