3 RECEPTA ZA 3 RAZLIČITE POSNE SARME: Nećete ni provaliti da su bez mesa, dok nema zdravijeg sastava od ovog

Pred nama je posna slava - Đurđic i tom prilikom vam donosimo recepte za najbolje posne sarme

Recepti
13:46h Autor:
3 RECEPTA ZA 3 RAZLIČITE POSNE SARME: Nećete ni provaliti da su bez mesa, dok nema zdravijeg sastava od ovog
Posna sarma, Foto: Shutterstock

Postoje tri fenomenalna recepta za tri različita nadeva za posnu sarmu. Na vama je da izaberete onaj koji najviše volite:

Sarma sa dimljenim šaranom

Potrebno:

  • 4 glavice crnog luka srednje veličine
  • 2 praziluka
  • 5 većih šargarepa
  • 1 koren peršuna
  • 1/4 korena celera
  • 4 čena belog luka
  • 500 g pirinča
  • 1 veći krompir
  • 500 g dimljene ribe
  • 2 glavice kiselog kupusa
  • suvog začina
  • paprika mlevena slatka
  • lovorov list
  • biber
  • brašno
  • so
  • vezica peršunovog lista

Priprema: Sipati ulje u veću šerpu da bude debljine prsta. Na ulju izdinstati crni luk i praziluk. Pirinač potopiti u vodu. Beli luk sitno iseckati. Šargarepu, celer i peršun izrendati na krupno rende i sve ovo dodati u luk i nastaviti sa dinstanjem 10 min... Zatim dodati pirinač koji smo ocedili od vode i dinstati još 10 min. Skloniti sa šporeta i dodati suvi začin, biber, so, mlevenu papriku, izrendandani krompir, list peršuna i jednu ravnu kašiku brašna. Dodati prokuvanu i očišćenu ribu.

Savijati sarme i stavljati u šerpu. Kuvati na laganoj vatri oko 4 sata.

Sarma
foto: Shutterstock

Sarma sa orasima

Potrebno je:

  • veća glavica kiselog kupusa
  • 3 glavice crnog luka i struk praziluka
  • 200 grama pirinča
  • 2 šargarepe
  • crvena mlevena paprika
  • biber
  • so
  • šolja mlevenih oraha (mogu i seckani)
  • lovorov list
  • kašika brašna
  • čaša ulja

Priprema: Izdinstajte crni i beli luk i praziluk. Dodajte rendanu šargarepu i začine. Dodajte opran pirinač i mlevene orahe. Sve sjedinite pa rolajte sarme u kiseli kupus. U šerpu gde ste stavili savijene sarme, nalijte malo vode pa kuvajte na umerenoj temperaturi oko 2 do 3 sata.

Sarma
foto: Shutterstock

Posna sarma sa šampinjonima

Potrebno je:

  • 20 listova kiselog kupusa
  • 500 g šampinjona
  • 200 g pirinča
  • 5 gavica crnog luka
  • ulje
  • biber
  • so

Priprema: Postupak je isti kao i za mrsnu sarmu. Sve što treba da uradite je da izdinstate luk i šargarepu, a potom i pečurke. Nakon toga dodajte opran pirinač i dinstajte dok ne dobijete fil. Dobijeni fil urolajte u kiseo kupus, pa kuvajte na laganoj vatri. Prijatno!

Sarma
foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs