Postoje tri fenomenalna recepta za tri različita nadeva za posnu sarmu. Na vama je da izaberete onaj koji najviše volite:
Sarma sa dimljenim šaranom
Potrebno:
- 4 glavice crnog luka srednje veličine
- 2 praziluka
- 5 većih šargarepa
- 1 koren peršuna
- 1/4 korena celera
- 4 čena belog luka
- 500 g pirinča
- 1 veći krompir
- 500 g dimljene ribe
- 2 glavice kiselog kupusa
- suvog začina
- paprika mlevena slatka
- lovorov list
- biber
- brašno
- so
- vezica peršunovog lista
Priprema: Sipati ulje u veću šerpu da bude debljine prsta. Na ulju izdinstati crni luk i praziluk. Pirinač potopiti u vodu. Beli luk sitno iseckati. Šargarepu, celer i peršun izrendati na krupno rende i sve ovo dodati u luk i nastaviti sa dinstanjem 10 min... Zatim dodati pirinač koji smo ocedili od vode i dinstati još 10 min. Skloniti sa šporeta i dodati suvi začin, biber, so, mlevenu papriku, izrendandani krompir, list peršuna i jednu ravnu kašiku brašna. Dodati prokuvanu i očišćenu ribu.
Savijati sarme i stavljati u šerpu. Kuvati na laganoj vatri oko 4 sata.
Sarma sa orasima
Potrebno je:
- veća glavica kiselog kupusa
- 3 glavice crnog luka i struk praziluka
- 200 grama pirinča
- 2 šargarepe
- crvena mlevena paprika
- biber
- so
- šolja mlevenih oraha (mogu i seckani)
- lovorov list
- kašika brašna
- čaša ulja
Priprema: Izdinstajte crni i beli luk i praziluk. Dodajte rendanu šargarepu i začine. Dodajte opran pirinač i mlevene orahe. Sve sjedinite pa rolajte sarme u kiseli kupus. U šerpu gde ste stavili savijene sarme, nalijte malo vode pa kuvajte na umerenoj temperaturi oko 2 do 3 sata.
Posna sarma sa šampinjonima
Potrebno je:
- 20 listova kiselog kupusa
- 500 g šampinjona
- 200 g pirinča
- 5 gavica crnog luka
- ulje
- biber
- so
Priprema: Postupak je isti kao i za mrsnu sarmu. Sve što treba da uradite je da izdinstate luk i šargarepu, a potom i pečurke. Nakon toga dodajte opran pirinač i dinstajte dok ne dobijete fil. Dobijeni fil urolajte u kiseo kupus, pa kuvajte na laganoj vatri. Prijatno!