PREDLOG TRPEZE ZA ĐURĐIC: Samo odabrani posni recepti - predjela, glavna jela i deserti

Srpska pravoslavna crkva i vernici u sredu, 16. novembra slave Đurđic, praznik posvećen prenosu moštiju Svetog Georgija iz Nikomidije (današnji Izmir) u Lidu

Recepti
14:05h Autor:
PREDLOG TRPEZE ZA ĐURĐIC: Samo odabrani posni recepti - predjela, glavna jela i deserti
Posna trpeza za slavu, Foto: Shutterstock

Dok s nestrpljenjem očekujemo Đurđic, slavu koja se ove godine slavi sa posnom trpezom jer pada u sredu - odnosimo vam predlog za slavski jelovnik.

Najvažnije je da za slavu imate slavski kolač, slavsku sveću i slavsko žito, dok ostalo spremate prema mogućnostima:

Predjelo - Rolat od krompira

Sastojci: 1 kg krompira, 100 g margarina, 200 g obarene i od kostiju očišćene ribe, 200 g spanaća, 200 g šargarepe, so, biber, 2 čena belog luka.

Priprema: Krompir obarite u posoljenoj vodi, ocedite, dodajte margarin i umutite. Tri komada providne folije namažite uljem i razvijte tri jednake kore od pirea. Na prvu stavite fil od usitnjene ribe i obarenog spanaća začinjenog po ukusu. Na drugu koru stavite mešavinu ribe i barene, propasirane šargarepe, začinjene po ukusu, a na treću mešavinu ribe, spanaća i šargarepe. Svaku koru uvijte u rolat i do serviranja stavite u frižider da se dobro stegne. Secite na kolutove i naizmenično ređajte sve tri vrste.

Posni rolati
foto: Youtube Printscreen / Serpica

Predjelo - posna španska pita

Sastojci: 200 g posnog biljnog sira, 1 šoljica ulja, 1 šoljica brašna, 1 šoljica kukuruznog brašna, 1 prašak za pecivo, 100 g crvene paprike, 100 g zelenih maslina, 1 šoljica kisele vode, soli po ukusu.

Priprema: Biljni sir narendati, crvenu papriku i masline iseckati na sitne kockice, sve ostale sastojke izmešati i izliti u tepsiju. Peći 20 min u zagrejanoj pećnici.

španska pita
foto: Bakina kuhinja

Predjelo - Pita sa pečurkama

Potrebno je: 500 grama pečuraka, 1 glavica luka, so i biber, gotove kore, ulje i kisela voda.

Priprema: Pečurke i luk izdinstajte na malo ulja. Dodajte začine pa filujte kore dodajući na svaku koru oko 1 kašiku kisele vode. Na kraju, preliti pitu kiselom vodom i ostaviti 10 minuta da "odmori". Peći u zagrejanoj rerni oko pola sata.

Posna pita, Pita sa pečurkama
foto: Shutterstock

Glavno jelo - Dimljeni šaran

Potrebno: Riba, so i biber, malo ulja

Priprema: 2 dana pre slave ribu, tj. šaran isecite uz kičmu pa ga dobro usolite i okačite da se suši jedan dan na laganom dimu. Sutradan skidati ribu i pržiti je u ulju dok se sasvim ne izpeče. Poslužiti toplo.

Dimljeni šaran
foto: Profimedia

Glavno jelo - Pastrmka

Potrebno je: Pastrmka, so i biber, malo ulja

Priprema: Ribu dobro operite i očistite, a potom usolite. Zasecite je što više moćete kako bi se što bolje ispekla. Pržite je u ulju dok ne dobije zlatnu boju. Poslužite toplu.

Pastrmka
foto: Shutterstock

Glavno jelo - Skuša iz rerne

Potrebno je: Skuša, ruzmarin, limun, ulje

Priprema: Skušu očistite, pa je dobro usolite. Svaku skušu obilno premažite maslinovim uljem a u sredinu stavite limun i ruzmarin. Umotajte ribu u aluminijumsku foliju pa poređajte u pleh. Pecite oko 45 minuta na 200 stepeni Celzijusa.

Skuša
foto: Shutterstock

* Uz ribu obavezno poslužiti i preliv koji se sastoji od maslinovog ulja, soli, soka od 1 limuna, 2 čena belog luka.

Glavno jelo - Posna sarma

Potrebno je:

  • 1 veća glavica kiselog kupusa
  • 3 glavice crnog luka i struk praziluka
  • 200 grama pirinča
  • 2 šargarepe
  • crvena mlevena paprika
  • biber
  • so
  • šolja mlevenih oraha (mogu i seckani)
  • lovorov list
  • kašika brašna
  • čaša ulja

Priprema: Izdinstajte crni i beli luk i praziluk. Dodajte rendanu šargarepu i začine. Dodajte opran pirinač i mlevene orahe. Sve sjedinite pa rolajte sarme u kiseli kupus. U šerpu gde ste stavili savijene sarme, nalijte malo vode pa kuvajte na umerenoj temperaturi oko 2 do 3 sata.

Sarma
foto: Shutterstock

Glavno jelo - Prebranac

Potrebno je:

  • 500 g pasulja
  • 3 dl ulja
  • 1 kg crnog luka
  • 2 češnja belog luka
  • 1 list lorbera
  • začinska paprika
  • mleveni biber
  • so

Priprema: Beli pasulj staviti u lonac, naliti hladnom vodom i kuvati do ključanja. Tada ga ocediti, naliti vrelom vodom i kuvati dok ne omekša, vodeći računa da se ne prekuva. Potom ga ocediti od vode.

Očistiti crni luk i staviti ga u hladnu vodu da postoji desetak minuta. Zatim ga iseći na tanke kolutove. Jedan deo ulja zagrejati u šerpi i ispržiti crni luk da porumeni. Dodati malo mlevenog bibera, začinsku papriku i so po ukusu. Tepsiju podmazati, pa na dno ravnomerno, staviti red pasulja. Preko njega staviti isprženog luka. Ovo ponoviti dok se ne utroši pasulj i luk. Svaki red luka zalivati preostalim ulem. Posledni red mora da bude pasulj. Odozgo staviti jedan list lorbera, dva čena belog luka i po želji jednu ljutu suvu papriku. Potom preko svega dobro zaliti uljem. Peći u zagreanoj rerni oko pola časa.

Pasulj Prebranac
foto: Shutterstock

Desert - Baklava

Sastojci: 1 kg gotovih jufki (kora) za baklavu, 900 g mlevenih oraha, 100 g krupno seckanih oraha, 150 g šećera, 250 g putera i 100 ml ulja.

Za agdu (preliv): 1 kg šećera, voda i limun.

Priprema: Pripremiti preliv - sipajte šećer u lonac i prelijte ga vodom (da vode bude dva prsta iznad šećera). Kuvajte oko 20 minuta na jačoj vatri, može i manje, preliv ne sme da bude previše gust. Gustina treba da bude između sirupa i vode. U skuvan preliv dodajte limun isečen na kriške. Ostavite da odstoji, jer preliv mora dobro da se ohladi pre nego što se njime prelije baklava.

Iseći kore po meri pleha u kojem će se baklava peći. Istopiti puter na laganoj vatri, paziti da ne promeni boju i promešati ga s uljem. U pleh prvo staviti tri kore koje treba premazati puterom i uljem (neka ova smesa bude topla, to će dati hrskavost kori), pa na prve tri kore staviti sve seckane orahe. Preko staviti dve kore, pa namazati smesom od putera i ulja (možete smesu da stavite i na svaku koru), pa posutu mlevene orahe, koje ste prethodno pomešali sa 150 grama šećera. Ponavljajte postupak dok ne potrošite materijal.

Na kraju, baklavu pokrijte sa tri kore i to tako što svaku, nakon stavljanja, premažete puterom, osim poslednje.Pre sečenja, pritisnite baklavu dlanovima i izravnajte sve. Baklavu potom secite u oblik dijamanta.

Stavite u rernu, prvo desetak minuta na 190 stepeni, dok ne dobije svetlo smeđu boju, a onda 45 minuta sušite na 150 stepeni. Ako vam se učini da će biti previše tamna, pokrite je aluminijskom folijom i nastavite da pečete.

Proverite da li je pečena tako što ćete viljuškom razmaći baklave i pogledati da li je i dno pečeno. Vruću baklavu zalijete hladnim prelivom i pritisnite tepsijom ili plehom da bi se kore izravnale. Baklava ne bi trebalo da bude pritisnuta duže od deset minuta. Baklava je najbolja kad odstoji dan ili dva, na hladnom mestu.

Baklava
foto: Shutterstock

Desert - Reforma posna torta

Potrebno: 650 grama mlevenih oraha; 650 grama šećera; 200 grama meda; 18 kašika brašna; 200 grama margarina; 6 štangli čokolade za kuvanje; 6 kesica vanilin šećera; 1, 5 kafena šolja kisele vode; 1, 5 kafena šolja ulja; 1 prašak za pecivo; 2 kese čoko pudinga; 400 mililitara soja mleka; 100 grama crne čokolade.

Priprema kore: pomešati 230 grama mlevenih oraha, 230 grama meda, 230 grama šećera, kiselu vodu, 3 štangle čokolade, 3 kesice vanilin šećera, ulje, 18 kašika brašna i kašičicu praška za pecivo. Koru peći na 180 stepeni oko 20 min (10 min turbo rerne).

Fil: ušpinovati 450 grama šećera sa malo vode, dodati 450 grama mlevenih oraha i 3 štangle otopljene čokolade. Fil prohladiti i pomešati sa 200 grama margarina, tri kesice vanilin šećera + krem puding koji smo već umutili.

Koricu možete iseckati i pomešati sa filom. Sve staviti u kalup. A može se i korica iseći na tri dela i filovati. Kada se torta stegne preliti čokoladom (100 grama). Torta treba da odstoji 48 sati pre služenja.

reforma torta
foto: Shutterstock

Sada je vreme da na sto iznesete i salate koje ste pažljivo spremali za zimnicu. Na najsvečaniji dan u godini, lepo je pohvaliti se raznovrsnim đakonijama.

Srećna slava!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs