Ukoliko pored kiselog kupusa želite da imate i druge varijacije ovog povrća u svojoj zimnici, predlažemo vam da spremite ribanac:

Potrebno je:

  • 5 kg kupusa
  • nekoliko većih paprika nasečenih na rezance
  • ili narendane
  • nekoliko većih šargarepa narendanih

Sirup:

  • 3 l vode
  • 700 ml vinskog sirćeta
  • 150 g soli
  • 150 g šećera
  • 10 g vinobrana
profimedia0159708790.jpg
Foto: Profimedia

Priprema: Narendati kupus, papriku i šargarepu. Sve dobro promešati u jedan veliki sud. Posebno izmšati vodu, šećer, so, sirće i vinobran. Mešati drvenom kašikom dok se sastojci ne istope i dobro sjedine. Sirup preliti preko narendanog kupusa, dobro ga izmešati, ostaviti malo da odstoji, a onda ređati u tegle i dobro zatvoriti.

Vreme je za spremanje zimskih salata - a ribanac mora biti sastavni deo i vaše trpeze