Nekada se voće čuvalo na ovaj način i nije gubilo svoje vitamine, minerale i vlakna. Opšte je poznato da kuvanjem voća na visokom temperaturama svi ovi hranljivi sastojci se gube, isparavaju, posebno vitamin C. Zato voće ne bi ni trebali da kuvamo, čak ni za sokove, ali to je jedini način da on dugo traje. Kod ovakve pripreme ne skidamo koru sa jabuka ni krušaka, jer u kori se nalazi polovina vitamina i vlakana koji se nalaze u celoj voćki i zašto ih ne iskoristiti već samo baciti, nikako.
Sastojci:
- Jabuke, kruške, breskve ( količine su po vašem izboru, nema striktnog pridržavanja mera jer ne pravimo nikakve rastvore niti išta mešamo pa da moramo da imamo mere, pravite koliko volite )
- Na svaku teglu ide po 2 kašike šećera ( može da ide i više, ovo je neka umerena količina jer u tegle dodajemo i vodu, ako volite sladje slobodno stavite )
- Na svaku teglu još ide po 2 kašike limunovog soka, opet ako želite izražajniji ukus limuna stavite više
- Tegle, poklopci, krpe, lonac
Priprema:
Oprane tegle i čiste poklopce stavljamo u rernu na 100 stepeni 20 minuta da se sterilišu.
Prvo peremo voće, svaku turu voća pospemo sodom bikarbonom i prelijemo vodom.
Rukama uzimamo svaku voćku i dobro je protrljamo, sve dok ne počne da škripi, tada je potpuno čista.
Odlažemo u drugu posudu.
Kruškama i jabukama skidamo peteljke i vadimo seme, dok breskvama vadimo koštice i gulimo kožicu.
Naizmenično u svaku teglu seckamo po malo jabuka, krušaka i bresaka.
Kada utrošimo svo voće u svaku teglu stavljamo po dve kašike šećera i dve kašike soka od limuna, pa nalivamo vode.
Čvrsto zatvorimo poklopcima.
U lonac stavljamo čistu krpu i slažemo tegle, ali tako da se ne dodiruju, jer kada voda bude vrila da ne kuckaju jedna o drugu.
Nalivamo vodu do čepa i stavljamo na srednju vatru da vri 20 – 30 minuta.
Gasimo vatru i ostavljamo tako da se hlade tegle zajedno sa vodom.
Najbolje je to uraditi uveče pa preko noći se sve to hladi.
Ohladjene tegle obrišemo od vode i ostavimo na suvo i hladno mesto do konzumiranja.
Prijatno.
(Stil/Domaćirecepti)