Otkako je preminula kraljica Elizabeta II, o njenom životu se piše u svim svetskim medijima. Međutim, ovih dana na društvenim mrežama kruži recept za jednu od njenih omiljenih poslastica - škotske palačinke.
Naime, kako se ističe, kraljica ga je lično napisala i poslala još 1959. tadašnjem američkom predsedniku Dvajtu D. Ajzenhaueru, koji je bio sa suprugom Mami u dvorcu Balmoral da poseti Elizabetu II, a za doručak su im servirane takozvane drop scones, odnosno škotske palačinke.
To je vrsta prženog testa koje podseća na američke palačinke. Dezert ih je do te mere oduševio, da je par zatražio i recept, a kraljica im je isti poslala pisanim putem. Uz potrebne sastojke, kraljica je ukratko opisala i kako se palačinke pripremaju, a potom je dala i nekoliko praktičnih saveta.
- Kada pravim manje palačinki, smanjim količinu brašna i mleka, ali količinu ostalih sastojaka ne menjam. Takođe, ponekad sam ih pripremala tako što sam umesto šećera koristila melasu ili zlatni sirup i to može da bude veoma ukusno - napisala je Elizabeta.
I posebno je naglasila da bi trebalo testo za palačinke prilično dugo mutiti, ali i da ne bi trebalo da stoji dugo pre nego što palačinke počnu da se prže.
Neophodni sastojci:
- 4 šoljice brašna (oko 400 grama)
- 4 kašike šećera u prahu
- 2 šoljice mleka
- 2 jaja
- 2 kašičice sode bikarbone
- 3 kašičice vinskog praška za pecivo (dostupan u bolje snadbevenim prodavnicama zdrave i organske hrane)
- 2 kašike istopljenog putera
Kako se pripremaju?
Umutite zajedno jaja, šećer i polovinu potrebne količine mleka. Dodajte brašno u umućenu smesu, pa ponovo mešajte, dodajući i preostalo mleko, sodu, prašak za pecivo i maslac. Testo treba da bude gušće od smese za obične palačinke, odnosno ne bi trebalo da se razliva.
Ova vrsta palačinki bi trebalo da podseća na oblikom na američke, dakle pravite manje krugove na tiganju, čije se dno ne lepi.
Podmažite ga uljem, sačekajte da se dobro zagreje i počnite da pržite palačinke. Kada se na njihovoj površini pojave mehurići, okrenite je i pecite na drugoj strani još oko 30 do 60 sekundi, odnosno dok ne porumene.
Prijatno!