RECEPT ZA PESTO SOS

PESTO SOS KOJI SE LEPI ZA NEPCE: Napravite ga po ovom receptu i niko neće moći da mu odoli

Kada pravite testenine, postoje brojne opcije za sos – karbonara, bolonjeze, ali jedna od najpopularnijih varijanti je pesto. Ovaj sos je nešto čemu retko ko može da odoli.

Recepti
11:42h Autor:
PESTO SOS KOJI SE LEPI ZA NEPCE: Napravite ga po ovom receptu i niko neće moći da mu odoli
Kako napraviti ukusan i zdrav pesto sos?, Foto: Profimedia

Pesto se obično pravi od pinjola i koristi ne samo za testenine, već i u sendvičima, pa čak i kao umak uz krekere ili tortilja čips. Kao i svaki drugi sos, može se napraviti i u kućnoj varijanti i izmeniti tako da bude hranljiviji i zdraviji.

U tu svrhu, u sos se mogu dodati avokado, semenke bundeve i drugo povrće i začini po izboru, a orasi takođe podižu količinu proteina i poboljšavaju kognitivnu funkciju. Lepota ovog recepta je da možete izmeniti skoro sve sastojke po želji, a na kraju možete dodati i neko meso kao dodatni izvor proteina.

Pesto sos
foto: Profimedia / Ilustracija

SASTOJCI:

- 1 zreli avokado, oljušten i očišćen

- 130 gr rukole ili spanaća

- 40 gr sirovih oraha ili indijskih oraha

- 30 gr pinjola ili semenki bundeve

- 3 čena belog luka

- sok jednog limuna

- 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja

- 6 kašika vode (ili više po potrebi)

- 1 pakovanje testenine po želji

PRIPREMA:

  1. Skuvajte testeninu prema uputstvima sa pakovanja.
  2. Dok se testenina kuva, dodajte sve sastojke za pesto u blender ili seckalicu za hranu i obrađujte dok ne postanu kremasti i bez komada
  3. Kada se testenina skuva, procedite i dodajte pesto po ukusu, a po želji i neko meso
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs