Kao što sigurno znate, pesto sos je zvezda specijaliteta italijanske kuhinje. Ovaj fenomenalni sos na bazi bosiljka osvežavajućeg je ukusa i koristi se u bezbroj varijacija u pripremi hrane, kojoj uvek da poseban šmek.
Potrebni sastojci:
- Jedna šolja svežeg bosiljka, što više usitnjenog
- Dve trećine šolje usitnjenih pinjola (možete zameniti i bademom ili indijskim orahom)
- 3 supene kašike rendanog parmezana
- 2 čena usitnjenog belog luka
- 1 kafena kašika limunovog soka
- Malo peršuna
- Maslinovo ulje
- Morska so
Priprema:
Ubacite sve sastojke u blender i dobro ih sjedinite. Pazite na količinu maslinovog ulja - ono će odrediti gustinu pesto sosa. Svakako, pesto sos ne sme da bude suv, ali pazite i da ne preterate sa maslinovim uljem kako ne bi bio suviše redak.
Pesto sos u teglici možete da čuvate do 4 dana u frižideru, a za duži period je potrebno da ga zamrznete.
Prijatno!