Ljubitelji čokolade nemaju previše dileme kada ih pitate koji kolač im je najdraži - većina će izdvojiti bajaderu kao “kraljicu među sitnim kolačima”.
S obzirom daje u toku Uskršnji post donosimo vam recept za posnu verziju omiljenog kolača, koji je podjednako dobar kao i mrsni.
Kolač nema mleka i jaja pa može stoji i više od nedelju dana, a ukus se ne menja. Čuvajte ga u frižideru, u kalupu koji ste posle hlađenja stavili u kesu ili prekrili folijom.
Sastojci:
- 300 g posnog mlevenog keksa
- 200 g mlevenih oraha
- 250 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 10 kašika vode
- 200 g posnog margarina
- 150 g posne čokolade za kuvanje
Za glazuru:
- 3 kašike šećera
- 3 kašike vode
- 3 kašike ulja
- 100 g posne čokolade za kuvanje
Priprema:
- U šerpu sipajte šećer, vodu i vanil-šećer, pa kuvajte dok ne provri.
- Skinite sa ringle, dodajte margarin i mešajte dok se margarin ne otopi.
- Potom dodajte mleveni keks i mlevene orahe, pa sve dobro sjedinite.
- Dobijenu smesu podelite na dva dela.
- Jedan ostavite žut, a u drugi dodajte rastopljenu čokoladu.
- U pravougaoni pleh najpre sipajte deo sa čokoladom, a onda i drugi deo smese.
- Ostavite u frižideru.
- Glazuru napravite tek kad se kolač u potpunosti stegne.
- U šerpicu sipajte ulje, vodu, šećer, margarin i čokoladu za kuvanje, pa mešajte na ringli dok se svi sastojci ne sjedine.
- Dok je glazura topla prelijte je preko kolača i ostavite da se ohladi.
- Potom isceite bajaderu na kocke ili štanglice i služite.