Sastojci:
- 1 jaje
- 200 g mekog belog pšeničnog brašna
- 1/2 kašičice soli
- 225 ml mleka
- 225 ml vode
- malo ulja za podmazivanje tiganja
Postupak: U posudi razmutiti jaje, dodati polovinu jedne tečnosti, npr. vode, a onda i celu količinu brašna. Nemojte odmah dodavati svu tečnost - ovako kad dodate samo oko 100-120 ml tečnosti u prvom cugu, bez mnogo muke umesićete glatko testo koristeći samo varjaču. Ako ipak ostane grudvica, promutite mikserom, ali verovatno neće biti potrebe. Tek kad je testo lepo i bez grudvica, dodati ostatak tečnosti (drugu polovinu vode) u par navrata, da se testo razredi, a onda i celu količinu mleka, mešajući vajračom ili žicom za mućenje belanaca. Dobar non-stick tiganj sa debljim dnom ugrejati na 2/3 snage ringle. Kapnuti par kapi ulja pre svakog izlivanja testa. Kutlačom zahvatati testo, sipati na tiganj držeći ga pod nagibom i razliti. Kutlače mogu biti raznih veličina, oko 60-70 grama.
Peći sa prve strane dok ivice ne počnu da se odvajaju. tj. dok ne postane moguće podvući alatku pod palačinku. Okrenuti je i sa druge strane peći bukvalno 30 sekundi, i odmah vaditi napolje. Od ove mere dobije se 9-10 palačinki na tiganju prečnika 25 cm.