Gibanica je čuvena srpska pita sa sirom, ali sada napravite gibanicu na rumunski način. Oni su smesu sa sirom dodaju i mleko i jogurt, kao i prašak za pecivo. Sada možete da koristite domaću fetu, a pročitajete kako možete da je napravite kod kuće.
Takođe, ako vam fali kisela voda i nju lako možete sami da napravite, ne morate da idete do radnje.
Sastojci:
- 400 g kora
- 400 g feta sira
- 150 ml jogurta
- 2 jajeta
- 200 ml mleka
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 200 ml kisele vode
- 100 ml ulja
Priprema:
- Pomešajte kiselu vodu, maslinovo ulje i so.
- U nauljeni pleh stavite 4 kore, svaka treba da viri iz pleha.
- Sipajte smesu sa kiselom vodom, jedno 4-5 kašika.
- Zatim preostale kore urolajte i isecite na trake.
- Stavite preko, pa opet prelijte sa smesom od kisele vode, isto nekih 4-5 kašika. Sir izmrvite, pa dodajte jogurt, jaja, prašak za pecivo i mleko.
- Sjedinite, pa sipajte preko kora.
- Zatvorite korama što vire i opet prelijte sa smesom od kisele vode.
- Celu koru stavite preko pite i dobro zatvorite.
- Opet prelijte sa malo smese od kisele vode. Izbockajte viljuškom na par mesta i pospite susamom.
- Pecite na 180°C oko 25 minuta.