Ako vam treba odličan recept za raskošnu tortu bogatog ukusa koja se brzo i lako pravi, onda morate da isprobate ovu. Čokoladne kore i kremasti fil je čine neodoljivom, a orasi i lešnici samo pojačavaju ukus.
Možete da je spremate kao rođendansku tortu, ali i kao desert za slavu, jer Sveti Jovan se približava.
Sastojci za biskvit:
- 170 g lešnika
- 10 g praška za pecivo
- 30 g prezli
- 150 g šećera
- 6 jaja
- 40 g kakaoa
Za fil:
- 600 ml slatke pavlake
- 70 g čokolade
- 100 g šećera
- 10 g vanilin šećera
Za dekoraciju:
- 70 g čokolade
- 70 g oraha
Priprema:
Za biskvit:
- Umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte mlevene lešnike, kakao, prašak za pecivo i prezle.
- Lepo promešajte špatulom.
- Umutite belanca sa prstohvatom šećera i dodajte u prvu smesu, pa sjedinite.
- Sipajte smesu u kalup prečnika 20 cm, obložen pek papirom.
- Pecite na 180°C oko 30 minuta.
- Podelite koru na 2 dela.
Za fil:
- Umutite slatku pavlaku sa šećerom i vanilin šećerom.
- Dodajte iseckanu čokladu i promešajte.
- Sipajte preko jedne kore.
- Stavite u frižider na pola sata.
- Zatim drugu koru izmrvite i pomešajte sa mlevenim orasima i seckanom čokoladom.
- Sipajte preko fila.