Potrebni sastojci:
- brašno - 400 g
- sveže mleko - 150 ml, toplo
- kvasac - 1 kesica, suvi
- šećer - 1 supena kašika
- so - 1 prstohvat
- maslac - 100 g
- skrob - 1 supena kašika
- vanilin šećer - 1 komad
- med
- kajsije
Priprema:
Za ovaj kolač od kajsija brašno se proseje, dodaje se šećer, so, kvasac, istopljeni maslac i mleko.
Umesi se testo i ostavlja se na 2 sata.
Od testa se odvaja 1/5 za dekoraciju.
Ostalo testo se raspoređuje u kalup za paj i posipa se skrobom.
Ređaju se iseckane polovinice kajsija, zalivaju se medom i posipaju vanilinim šećerom kao završetak našeg slatkog seoskog paja.
Od ostalog testa se pravi dekoracija i seoska pita sa kajsijama se peče na 180°C 35 minuta.