NEMA KO IH NE VOLI

LEDENE KOCKE: Poslastica koja miriše na detinjstvo! Kremaste, sočne i osvežavajuće! (RECEPT)

Donosimo vam recept za poslasticu koju su pravile naše bake

Recepti
15:30h Autor:
LEDENE KOCKE: Poslastica koja miriše na detinjstvo! Kremaste, sočne i osvežavajuće! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci za patišpanj:

  • 6 jaja
  • 6 kašika brašna
  • 6 kašika šećera
  • 3 kašike kakaoa
  • 1/2 praška za pecivo

Za šerbet:

  • 400 ml vode
  • 14 kašika šećera

Za fil:

  • 1 l mleka
  • 12 kašika šećera
  • 13 kašika brašna
  • 1 margarin
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 1 kašika margarina
  • 4 kašike mleka
  • 4 kašike ulja
Ledene Kocke
foto: Shutterstock

Priprema (ovo je mera za pleh dimenzija 37 x 25 x 5):

  • Umutiti belanca sa šećerom penasto u čvrst sneg, dodati žumanca, sjediniti, pa dodati brašno, kakao i pola peciva.
  • Peći na 220 C.
  • Dok se patišpanj peče skuvati šerbet, kad počne da ključa smanjiti temperaturu, posle par minuta isključiti.
  • Topao patišpanj preliti toplim šerbetom.
  • Dok vam je rerna još vruća, u posudu stavite sastojke za glazuru i ostavite.
  • 12 kašika šećera pomešati sa 13 kašika brašna i malo mleka, pa zakuvati u preostalo mleko koje vri.
  • Smanjiti temperaturu na minimum i mešati 5-10 minuta, dok se fil ne zgusne.
  • Jedan margarin sjediniti sa 100 g šećera u prahu i jednim vanilin šećerom.
  • Kada je fil potpuno ohlađen, dodavati margarin i mutiti dok se ne sjedini (margarin dodajte uvek u hladan fil, tada je potpuno beo, penast i ne oseća se masnoća).
  • Špatulom izravnati fil preko patišpanja.
  • Glazuru izvadite iz rerne, snažno promešajte i nanesite preko fila.
  • Čokolada otopljena na ovaj način (u rerni ili mikrotalasnoj) ne puca i ima sjaj.

Još jedan savet:

Prilikom sečenja držati nož skroz uspravno, tako linije ostaju prave, ne prelazi glazura preko fila, niti fil preko patišpanja. Posle svakog povlačenja nož okvasiti i dobijate perfektno isečen kolač.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs