Takozvana pita bez gornje kore, odnosno tart, odskora je omiljena poslastica i na našim prostorima. Tart je idealan za kreacije, spajanje ukusa i veoma je dekorativan. Može se praviti kao slana delicija ili slatka, i veoma je zgodna kao desert, bilo za porodični ručak ili posluženje za goste, za svakodnevne i posebne prilike. Iskoristite sezonu kajsija i napravite svoj prvi tart, ukoliko to još niste.

Sastojci:

Testo:

  • 200 g brašna
  • 100 g hladnog putera
  • ¼ kašičice soli
  • ¼ dl vode

Nadev:

  • 450 g tvrđih očišćenih kajsija
  • 200 g šećera
  • 50 g putera
  • sok od ½ limuna
  • sok od 1 pomorandže
  • kora od jedne pomorandže
  • slatka pavlaka (po želji)

Istorija gastronomije kaže da je tart nastao u 18. veku, u Egiptu, kao brzi kolač, ali današnji izgled vezuje se za Francusku, te se smatra njihovim kulinarskim delom.